Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παναγία των Παρισίων: Μνημείο 800 ετών

Η Παναγία των Παρισίων που δοκιμάζεται από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το απόγευμα έχει υποστεί φθορές και στο παρελθόν.

Παναγία των Παρισίων: Μνημείο 800 ετών

Ο θεμέλιος λίθος για την Παναγία των Παρισίων τοποθετήθηκε το 1163, όμως η ανέγερση του ναού χρειάστηκε περισσότερα από 150 χρόνια για να ολοκληρωθεί με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται το 1345.

Στο πέρασμα του χρόνου υπέστη φθορές πολλέες φορές. Το 1548 έγινε στόχος των Ουγενότων, μελών της προστεταντικής Εκκλησίας της Γαλλίας, που προξένησαν φθορές θεωρώντας πως ο ναός ήταν ειδωλολατρικός. Σχεδόν 250 χρόνια αργότερα στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης τα αγάλματα της δυτικής πτέρυγας που απεικόνιζαν βιβλικούς βασιλείς αποκεφαλίστηκαν επειδή θεωρήθηκε πως αναπαρίσταναν βασιλείς της Γαλλίας.

Στους σύγχρονους χρόνους και τον Αύγουστο του 1944 η Παναγία των Παρισίων υπέστη μικρές φθορές κατά την απελευθέρωση της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ το 1963 πραγματοποιήθηκε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκατάστασης με αφορμή τα 800 χρόνια από τη θεμελίωση του ναού.

Ο ναός θεωρείται κορυφαίο δείγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής και αποτελεί το δημοφιλέστερο μνημείο της γαλλικής πρωτεύουσας. Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο τον επισκέπτονται περισσότεροι από 20 εκατ. άνθρωποι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v