Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: «Παράθυρο» για επιστροφή εδαφών αφήνει σύμμαχος του Πούτιν

Ο σύμμαχος του Πούτιν, Viktor Medvedchuk καλεί τον Volodymyr Zelenskiy -που πιθανότατα θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας- να αποκαταστήσει τις οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα, ενώ δηλώνει πως το Κίεβο θα μπορούσε να ανακτήσει χαμένα εδάφη "ενός μηνών".

Ουκρανία: «Παράθυρο» για επιστροφή εδαφών αφήνει σύμμαχος του Πούτιν

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας θα μπορούσε να ανακτήσει τον έλεγχο στα ανατολικά της χώρας του που ελέγχονται από τους αυτονομιστές, κυρίως την Ντονμπάς, μέσα σε λίγους μήνες και να εξασφαλίσει φθηνό αέριο και σημαντικές επενδύσεις από τη Ρωσία αν κλείσει συμφωνία με τη Μόσχα, δήλωσε ο στενότερος σύμμαχος του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Viktor Medvedchuk, επιφανής φιγούρα της φιλορωσικής ουκρανικής αντιπολίτευσης, περιέγραψε την προοπτική αυτή σε συνέντευξή του εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στην Ουκρανία, τον οποίον, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα κερδίσει εύκολα ο κωμικός Volodymyr Zelenskiy.

Σχολίασε πως το Κρεμλίνο θέλει να μάθει περισσότερα για τον Zelenskiy για να καταλάβει αν είναι κάποιος με τον οποίον μπορεί να συνεννοηθεί, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει με τον Petro Poroshenko.

«Δεν έχουν καμία προσδοκία στη Μόσχα», είπε. «Θέλουν να δουν τι θα συμβεί μετά, ποιος θα είναι στην ακολουθία του, και τι θα κάνει και με ποιόν».

Μέχρι στιγμής, ο Zelenskiy έχει πει πως θέλει ειρήνη στα ανατολικά και να δώσει νέα πνοή στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας όμως πως ούτε αυτός θα εφαρμόσει ορισμένα σημεία της συμφωνίας του Μινσκ.

Κατά τον Medvedchuk, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για την ώρα ο Zelenskiy ακολουθεί λάθος δρόμο σε επίπεδο πολιτικής, ωστόσο ελπίζει πως μπορεί να αλλάξει τη στάση του όταν εκλεγεί και μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα το ζήτημα.

«Ίσως να καταλήξει στην ιδέα πως για χάρη της ειρήνης πρέπει να το κάνεις αυτό», σημείωσε ο Medvedchuk. «Κανένας δεν λέει ότι πρέπει να κάνει υποχωρήσεις ή να δώσεις κάτι πίσω. Μιλάμε για την ανάγκη να επιστραφούν κόσμος και εδάφη».

Κατά τον ίδιο, ο Πούτιν μπορεί να είναι πρόθυμος, ως κίνηση καλής θέλησης, να απελευθερώσει τους 24 Ουκρανούς ναύτες που έχει συλλάβει, ενώ δισεκατομμύρια δολάρια θα έρεαν στην ουκρανική οικονομία αν αποκατασταθούν οι οικονομικές σχέσεις Ουκρανίας-Ρωσίας.

«Δεν λέμε πως πρέπει να φιληθούμε ή να αγκαλιαστούμε πάλι. Μιλάμε για αποκατάσταση ρεαλιστικών οικονομικών σχέσεων» τόνισε.

Επισήμανε  πως μια συμφωνία για την εφαρμογή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για την ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να επιτευχθεί "εντός μηνών" και να εφαρμοστεί στην πράξη "ενός έξι έως οκτώ μηνών".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v