Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η θανατηφόρα πανώλη των χοίρων χτυπάει τις κινεζικές φάρμες

Ο πληθυσμός των χοίρων στην Κίνα αναμένεται να μειωθεί κατά 130 εκατ. Οι τιμές του χοιρινού θα αυξηθούν πάνω από 70% σε σχέση με πέρυσι, το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Σε ρεκόρ υψηλό οι αμερικανικές πωλήσεις προς το Πεκίνο. Πώς «αλλάζει το παιχνίδι» στις αγορές τροφίμων.

Η θανατηφόρα πανώλη των χοίρων χτυπάει τις κινεζικές φάρμες

Την ώρα που εκατομμύρια χοίροι εξαφανίζονται στην Κίνα, ο υπόλοιπος κόσμος αρχίζει να νιώθει τις επιπτώσεις...

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο πληθυσμός των χοίρων στη χώρα, που είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά το ένα τρίτο, χάνοντας 130 εκατ. ζώα μέχρι το τέλος της χρονιάς, λόγω της αφρικανικής πανώλης στις κινεζικές φάρμες.

Το ξέσπασμα της ασθένειας αναμένεται να οδηγήσει τις τιμές του κρέατος ανοδικά, καθώς η Κίνα ετοιμάζεται για χρόνια ελλείψεων και διαταραχών στην τροφοδοσία της.

«Πρόκειται για αλλαγή του παιχνιδιού», σημειώνει ο Jais Valeur, διευθύνων σύμβουλος της Danish Crown, ηγέτιδα ευρωπαϊκή εταιρεία επεξεργασίας χοιρινού κρέατος. «Μόλις αρχίσαμε να βλέπουμε τις πραγματικές επιπτώσεις της αφρικανικής πανώλης των χοίρων», προσθέτει.

Μετά από οκτώ μήνες που το Πεκίνο υποστήριζε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, το υπουργείο Γεωργίας σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του, οι τιμές του χοιρινού θα αυξηθούν πάνω από 70% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Η απότομη πτώση του πληθυσμού των χοίρων στην Κίνα προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων.

Οι μετοχές εταιρειών κρέατος ενισχύονται στο Σάο Πάολο και τη Νέα Υόρκη, ενώ οι πωλήσεις χοιρινού από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Κίνα χτύπησαν ρεκόρ υψηλό, παρά τους δασμούς 62% που έχουν επιβληθεί, λόγω του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. 

Ο λαός της Κίνας -1,4 δισ.- καταναλώνει 55 εκατ. τόνους προϊόντων χοιρινού τη χρονιά, ξεπερνώντας με ευκολία οποιαδήποτε άλλη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v