Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση 3,2% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο

Σε προσωρινούς λόγους αποδίδεται η άνοδος 3,2% που σημείωσε η αμερικανική οικονομία στο 1ο τρίμηνο. Αύξηση των αποθεμάτων εξαιτίας του εμπορικού πολέμου.

Αύξηση 3,2% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο

Ανοδικά κινήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους η αμερικανική οικονομία που εμφάνισε σε ετήσια βάση ρυθμό αύξησης 3,2% σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Η άνοδος αποδίδεται στην ενίσχυση του εμπορίου και στην αύξηση των κρατικών δαπανών που αντιστάθμισαν την επιβράδυνση στη δαπάνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση της τάξης του 2%, ωστόσο δεν λείπουν και οι προειδοποιήσεις, καθώς οι παράγοντες που προκάλεσαν την άνοδο θεωρούνται συγκυριακοί. Όπως, πάντως, σχολιάζει και το Reuters, τον Ιούλιο η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συμπληρώσει δέκα χρόνια ανάπτυξη.

Ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα έχει αφήσει τα σημάδια του στο εξαγωγικό εμπόριο, καθώς η αξία των αποθεμάτων παρουσίασε τη μεγαλύτερη άνοδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2015 και διαμορφώθηκε σε 128,4 δισ. δολάρια. Μέρος της διεύρυνσης των αποθεμάτων αποδίδεται στην αναιμική ζήτηση κυρίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τη βιομηχανική παραγωγή στο εγγύς μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v