Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε ότι θα κρατήσει υπομονετική στάση. Αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει αδύναμος παρά την ισχυρή ανάπτυξη. Προσγείωσε τις προσδοκίες για ενδεχόμενη μείωση επιτοκίου ο Πάουελ.

Η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Οι αξιωματούχοι της Fed άφησαν το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο, ενώ επανέλαβαν την υπόσχεση να διατηρήσουν υπομονετική στάση. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Fed αναγνωρίζει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας παραμένει εύρωστη, αλλά ταυτόχρονα ο πληθωρισμός είναι υποτονικός. Προβαίνοντας σε μια μικρή τροποποίηση του ανακοινωθέντος από την προηγούμενη συνεδρίαση, η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι ο πληθωρισμός «έχει υποχωρήσει και κινείται κάτω από το 2%». Τον Μάρτιο το ανακοινωθέν ανέφερε ότι η πτώση του πληθωρισμού κάτω από το στόχο του 2% οφείλεται στις τιμές στην ενέργεια, ενώ επισήμανε ότι ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στο 2%.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε καλέσει τη Fed να ρίξει το επιτόκιο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, επικαλούμενος τον χαμηλό πληθωρισμό. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ότι πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας «παροδικών» δυνάμεων, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ισχυροί λόγοι για μια περικοπή ή αύξηση του επιτοκίου.

«Δεν βλέπουμε ισχυρούς λόγους να κάνουμε κάποια κίνηση σε οποιαδήποτε κατεύθυνση» σημείωσε, αναφερόμενος στο επίπεδο του επιτοκίου.

Σύμφωνα με αναλυτές, η δήλωση του κ. Πάουελ φαίνεται να απογοήτευσε τους επενδυτές, οι οποίοι είχαν προεξοφλήσει μια μείωση του επιτοκίου. 

Υπομονετική στάση

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα επαναλαμβάνει ότι «θα είναι υπομονετική καθώς θα καθορίζει ποιες πρέπει να είναι οι κατάλληλες προσαρμογές στον στόχο για τα επιτόκια».

Oι αξιωματούχοι δεν έστειλαν ξεκάθαρο σήμα για το αν η επόμενη τους κίνηση θα είναι αύξηση ή μείωση του επιτοκίου ή αν πρέπει να αναμένεται κάποια προσαρμογή στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Η ομόφωνη απόφαση με 10 ψήφους υπέρ άφησε το επιτόκιο στο 2,25% με 2,5%.

Ωστόσο, η Fed προσάρμοσε ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για να διατηρεί το επιτόκιο εντός του στόχου. Συγκεκριμένα, μείωσε το επιτόκιο στα αποθέματα που διακρατούν οι τράπεζες στη Fed στο 2,35% από 2,4% προηγουμένως. Η κεντρική τράπεζα είχε μειώσει το συγκεκριμένο επιτόκιο δύο φορές την προηγούμενη χρονιά. 

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Fed θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v