Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Πότε είναι δυνατή η κράτηση αιτούντων ασύλου

Προϋποθέσεις για την κράτηση των αιτούντων ασύλου θέτει η Κομισιόν. Η κράτηση πρέπει να διατάσσεται εγγράφως, σχολιάζει ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.

Κομισιόν: Πότε είναι δυνατή η κράτηση αιτούντων ασύλου

Οι αιτούντες ασύλου μπορούν να τεθούν υπό κράτηση, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο βάσει ατομικής αξιολόγησης κάθε περίπτωσης, για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα και μόνο εάν δεν μπορούν να εφαρμοστούν με αποτελεσματικό τρόπο άλλα λιγότερο καταναγκαστικά, εναλλακτικά μέτρα, σημειώνει ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε καταθέσει σχετική ερώτηση μετά τις συλλήψεις αιτούντων ασύλου στην Αυστρία.

 «Η κράτηση αιτούντων άσυλο πρέπει να διατάσσεται εγγράφως από δικαστική ή διοικητική αρχή», σημείωσε στην απάντησή του ο Δ. Αβραμόπουλος. «Όταν οι διοικητικές αρχές διατάσσουν κράτηση, αυτή πρέπει να υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο (είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν αιτήματος του αιτούντος άσυλο). Σε κάθε περίπτωση, δικαστική αρχή πρέπει να επανεξετάζει την κράτηση σε εύλογα χρονικά διαστήματα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Δ. Παπαδημούλης σχολίασε πως «η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική εξακολουθεί να μην εξασφαλίζει σαφείς εγγυήσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να προωθηθούν άμεσα δίκαιες, βιώσιμες και ολοκληρωμένες λύσεις, διακρατική συνεργασία για την κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων, δυνατότητα νόμιμων και ασφαλών διόδων για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας». Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη να αναθεωρηθεί άμεσα η Συνθήκη του Δουβλίνου για τον δίκαιο διαμοιρασμό των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v