Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πόντιος Πιλάτος» ο γ.γ. του ΝΑΤΟ για την Τουρκία

Το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας, που αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή για την ασφάλειά της στα σύνορά της με Συρία και Ιράκ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, αποφεύγοντας να πάρει θέση για την κυπριακή ΑΟΖ.

«Πόντιος Πιλάτος» ο γ.γ. του ΝΑΤΟ για την Τουρκία

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός και πολύτιμος Σύμμαχος του ΝΑΤΟ», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει την υποστήριξη που απαίτησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα «δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΝΑΤΟ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως «χαιρετίζω το γεγονός πως η Τουρκία παίζει ρόλο-κλειδί στην εκπαιδευτική αποστολή μας στο Ιράκ», επικαλούμενος την ισχυρή συνεισφορά της Τουρκίας στις αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και στο Κόσοβο ως «περαιτέρω παραδείγματα της ενεργούς συνεισφοράς της Τουρκίας στη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, «συνορεύοντας με τη Συρία και το Ιράκ, η Τουρκία υπήρξε ο Σύμμαχος του ΝΑΤΟ με τη μεγαλύτερη έκθεση στη βία και τις αναταραχές από τη Μέση Ανατολή και ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς την τουρκική κυβέρνηση για την πρόσφατη απώλεια αρκετών Τούρκων στρατιωτών στα νότια σύνορά της». «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στέκονται στο πλευρό της Τουρκίας καθώς αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις για την ασφάλειά της», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ βοηθά στην προστασία της Τουρκίας με συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας και ενισχυμένες περιπολίες με AWACS. Τόνισε πως «το ΝΑΤΟ έχει επενδύσει πάνω από 5 δισ. δολάρια σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Τουρκία».

Απαντώντας λίγο αργότερα σε ερώτηση για τους S-400, επανέλαβε πως ο κάθε Σύμμαχος του ΝΑΤΟ έχει δικαίωμα να αποφασίσει «τι είδους στρατιωτικό εξοπλισμό αγοράζει. Όμως την ίδια στιγμή, ανησυχώ για τις πιθανές επιπτώσεις της απόφασης για την αγορά των S-400. Διότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει πως θα επιβάλουν κυρώσεις. Άρα αυτό είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει αρκετές φορές, τόσο στις συναντήσεις μου στην Ουάσινγκτον όσο και στην Άγκυρα. Και ελπίζω πως είναι εφικτό να βρεθεί λύση, διότι πρέπει να αποφύγουμε να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου ένας Σύμμαχος του ΝΑΤΟ επιβάλλει κυρώσεις σε άλλον.

Ως προς το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Άμυνας, απάντησε πως οι προσπάθειες της ΕΕ «δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το ΝΑΤΟ και είναι σημαντικό οι προσπάθειες της ΕΕ στην άμυνα να μη δημιουργούν νέα εμπόδια, για παράδειγμα, σε Συμμάχους εκτός ΕΕ, όπως η Τουρκία και η Νορβηγία».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως μετέδιδε χθες το Reuters, ο κ. Ερντογάν ανέμενε το ΝΑΤΟ να υποστηρίξει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα σχέδια γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η Άγκυρα απορρίπτει τους ισχυρισμούς, βάσει των οποίων η συμφωνία της Τουρκίας για την αγορά των αμυντικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία σημαίνει ότι αναζητά εναλλακτικούς διεθνείς δεσμούς.

Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις αμερικανικές συστάσεις να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι θέσεις των ΗΠΑ είναι εκτός πραγματικότητας, απάντησε η Άγκυρα, υποστηρίζοντας πως η δραστηριότητα του «Πορθητή» περιορίζεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. 

Τρίτες χώρες δεν πρέπει να προσποιούνται τα διεθνή δικαστήρια, ούτε να επιχειρούν την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και συνόρων. Η Λευκωσία δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζει η Άγκυρα.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία εξέφραζε τη βαθιά ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για τις προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με τη διενέργεια υπεράκτιων γεωτρήσεων «σε μια περιοχή την οποία κατέχει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και κινδυνεύει να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v