Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Σε ισχύ οι δασμοί 25% σε κινεζικά προϊόντα $200 δισ.

Από τα μεσάνυχτα, όλα τα προϊόντα που φεύγουν από κινεζικά λιμάνια και αεροδρόμια με προορισμό τις ΗΠΑ υπόκεινται σε δασμούς 25%. Η Κίνα ξεκαθαρίζει πως θα λάβει αντίμετρα.

ΗΠΑ: Σε ισχύ οι δασμοί 25% σε κινεζικά προϊόντα $200 δισ.

Σε ισχύ τέθηκε σήμερα η αύξηση στο 25% των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, κλιμακώνοντας τις σινοαμερικανικές εμπορικές εντάσεις, την ώρα που οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών προσπαθούν έστω και την τελευταία στιγμή να καταλήξουν σε κάποια εμπορική συμφωνία.

Σε μια πρώτη αντίδραση, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε τη «βαθύτατη λύπη» του για την απόφαση των ΗΠΑ, λέγοντας πως θα λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως αναφέρει το Reuters, καθώς δεν υπήρξε κάποια ενέργεια από την κυβέρνηση Τραμπ για να ανασταλεί ή να αντιστραφεί η αύξηση, η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων επέβαλε νέους δασμούς 25% σε εμπορεύματα με προορισμό τις ΗΠΑ, που έφευγαν  από την Κίνα από τις 12:01 π.μ. (EDT).

Αγαθά από περισσότερες από 5.700 κατηγορίες προϊόντων που έφυγαν από τα κινεζικά λιμάνια και αεροδρόμια πριν τα μεσάνυχτα θα δασμολογηθούν με 10%.

Λεμέρ: Απειλή για την ανάπτυξη η κλιμάκωση της εμπορικής έντασης

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε σήμερα πως η κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη και απειλεί θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε ο Μπρούνο Λεμέρ στο CNews. «Σημαίνει πως οι εμπορικοί δασμοί θα αυξηθούν, λιγότερα αγαθά θα κυκλοφορούν στον κόσμο ... και θέσεις εργασίας στη Γαλλία και στην Ευρώπη θα καταστραφούν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v