Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα αυξάνει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα $60 δισ.

Αντίμετρα κατά των ΗΠΑ ανακοίνωσε το Πεκίνο κόντρα στις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι κινεζικοί δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου και θα φτάσουν ως 25%.

Η Κίνα αυξάνει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα $60 δισ.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας $60 δισ., απαντώντας στις κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου και θα ανέλθουν ως το 25%.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι τα μέτρα θα καλύπτουν πάνω από 5.000 αμερικανικά αγαθά. Συγκεκριμένα, οι δασμοί θα αυξηθούν στο 25% για 2.493 προϊόντα, περίπου 1.100 αγαθά θα επιβαρυνθούν με δασμούς 20%, ενώ σε πάνω από 1.000 αγαθά οι δασμοί θα κυμαίνονται από 5% ως 10%. 

H είδηση έστειλε το δολάριο σε αρνητικό έδαφος έναντι του ευρώ, ενώ διεύρυνε τις απώλειες του αμερικανικού νομίσματος με το ιαπωνικό γεν. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε στην κίνηση του Πεκίνου λέγοντας ότι τα έσοδα που κερδίζουν οι ΗΠΑ από τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων θα κατευθυνθούν στους Αμερικανούς αγρότες, προειδοποιώντας ότι η Κίνα θα επιχειρήσει πιθανότατα να επιβάλλει οικονομικά αντίποινα κατά των αγροτών.

Μάλιστα, ο κ. Τραμπ υποσχέθηκε στήριξη ως και $15 δισ. στους Αμερικανούς αγρότες.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε εξαιρετική θέση αυτή τη στιγμή στην εμπορική διαπραγμάτευση με την Κίνα, επαναλαμβάνοντας πως δεν μπορεί να αποδέχονται να τους εκμεταλλεύεται η Κίνα.

Ο κ. Τραμπ κατηγόρησε παράλληλα το Πεκίνο ότι υπαναχώρησε από τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει με την κυβέρνηση του για το εμπόριο, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο ήταν κατά 95% έτοιμη.

Προηγουμένως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προειδοποιήσει την Κίνα να μην προχωρήσει σε αντίμετρα. 

«Eίμαστε εκεί ακριβώς που θέλουμε να είμαστε με την Κίνα. Θυμηθείτε, έσπασαν τη συμφωνία μας, προσπάθησαν να επαναδιαπραγματευθούν. Θα λαμβάνουμε δεκάδες δισ. δολάρια σε δασμούς από την Κίνα. Οσοι αγοράζουν προϊόντα θα μπορούν να τα φτιάχνουν στις ΗΠΑ (ιδανικά) ή να τα αγοράζουν από χώρες, στις οποίες δεν έχουν επιβληθεί δασμοί», τονίζει σε μήνυμα του στο Twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος, για την κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης με το Πεκίνο.

Και συνεχίζει επαναλαμβάνοντας ότι τα χρήματα θα δοθούν για αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, τα οποία θα προσφέρουν στη συνέχεια σε ανθρώπους ή χώρες που πεινάνε σε όλον τον κόσμο.

«Δεν υπάρχει λόγος να πληρώσει ένας Αμερικανός καταναλωτής τους δασμούς, που εφαρμόζονται σήμερα στην Κίνα… Επίσης, μπορεί κανείς να αποφύγει τους δασμούς εντελώς, εάν κάνει τις αγορές του από μη δασμολογημένη χώρα. Αυτό είναι Μηδέν Δασμοί. Πολλές δασμολογημένες εταιρείες θα φύγουν από την Κίνα και θα πάνε στο Βιετνάμ και άλλες τέτοιες χώρες στην Ασία. Γι’ αυτό η Κίνα θέλει απελπισμένα μία συμφωνία!».

«Δεν θα μείνει κανείς στην Κίνα για να κάνεις μαζί του δουλειές. Πολύ κακό για την Κίνα, πολύ καλό για τις ΗΠΑ! Ωστόσο, η Κίνα έχει εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ για τόσα πολλά χρόνια… (Οι Πρόεδροι μας δεν έκαναν τη δουλειά). Γι’ αυτό το λόγο, η Κίνα δεν πρέπει να κάνει αντίποινα, μόνο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα!».

«Λέω πολύ ανοιχτά στον Πρόεδρο Σι και σε πολλούς φίλους μου στην Κίνα, ότι η Κίνα θα χτυπηθεί πολύ άσχημα, εάν δεν κλείσει συμφωνία, επειδή οι εταιρείες θα αναγκαστούν να φύγουν από τη χώρα. Πολύ μεγάλο κόστος για την Κίνα. Είχατε μία πολύ σπουδαία συμφωνία, σχεδόν ολοκληρωμένη και υποχωρήσατε!».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v