Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Brexit: Ο Κόρμπιν κηρύσσει τη λήξη των συνομιλιών με τη Μέι

Σε επιστολή του προς την Πρωθυπουργό σημειώνει ότι δεν έχουν καταφέρει να γεφυρώσουν σημαντικές πολιτικές διαφορές μεταξύ τους για εύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας, όσον αφορά την αποχώρηση από την ΕΕ. Τι απαντά η Πρωθυπουργός.

Brexit: Ο Κόρμπιν κηρύσσει τη λήξη των συνομιλιών με τη Μέι

Τον τερματισμό των συνομιλιών με το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, την Παρασκευή.

Oπως μεταδίδει το Reuters, σε επιστολή του προς την Πρωθυπουργό αναφέρει ότι «οι συνομιλίες μεταξύ μας για εύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν φτάσει μέχρι εκεί που μπορούν».

«Θα ήθελα να καταγραφεί ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν με καλή πίστη και από τις δύο πλευρές και να ευχαριστήσω όσους ενεπλάκησαν για τις προσπάθειές τους να βρούμε κοινό έδαφος», υπογραμμίζει ο Κόρμπιν.

Σημειώνει ότι «ήταν λεπτομερείς και παραγωγικές, αλλά ωστόσο έχει γίνει σαφές, ότι ενώ υπάρχουν κάποιοι τομείς που είναι πιθανός ένας συμβιβασμός, δεν έχουμε καταφέρει να γεφυρώσουμε σημαντικές πολιτικές διαφορές μεταξύ μας».

«Επιπλέον, η αυξανόμενη αδυναμία και αστάθεια της κυβέρνησής σας σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στην εξασφάλιση οτιδήποτε μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ μας. Όπως είπα και στη συνάντησή μας το απόγευμα της Τρίτης, υπάρχει ανησυχία για την ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει οποιαδήποτε συμφωνία συμβιβασμού».

Καταλήγει τονίζοντας ότι «χωρίς σημαντικές αλλαγές, θα συνεχίσουμε να είμαστε αντίθετοι στη συμφωνία της κυβέρνησης, καθώς δεν πιστεύουμε ότι προστατεύει τις θέσεις εργασίας, το βιοτικό επίπεδο και τον τομέα μεταποίησης στη Βρετανία».

Τερέζα Μέι: Οι Εργατικοί δεν έχουν κοινή θέση για το Brexit

Στην ενδοκομματική παράταξη του Εργατικού κόμματος, που επιζητά και στηρίζει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, απέδωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών που είχε επί έξι εβδομάδες η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε ομιλία της στο Μπρίστολ, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, η Τερέζα Μέι, συμφώνησε με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, στο ότι επρόκειτο για εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαν σημειώσει πρόοδο και εξήγησε ότι υπήρχαν σημεία όπου υπήρξε κοινό έδαφος των δύο πλευρών, και άλλα που αποδείχτηκαν δυσκολότερα. «Συγκεκριμένα», είπε, «δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή θέση στο κόμμα των Εργατικών για το κατά πόσο θέλουν την ολοκλήρωση του Brexit ή τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, που μπορεί να το ανατρέψει».

Η πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά την ανάγνωση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης στο κοινοβούλιο, όταν οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την σκληρή επιλογή: να ψηφίσουν για αυτό που αποφασίστηκε στο δημοψήφισμα και ολοκλήρωση του Brexit ή να αποφύγουν το Brexit με κάθε αβεβαιότητα που αυτό συνεπάγεται.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το Συντηρητικό κόμμα γιατί είναι το μόνο που μπορεί να φέρει σε πέρας το Brexit και να οδηγήσει τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό, τόνισε, δεν μπορεί να το κάνει κανείς άλλος, αφού το Εργατικό κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Εθνικό κόμμα Σκοτίας καταψήφισαν επανειλημμένα την ολοκλήρωση του Brexit, ενώ ο Νάιτζελ Φαράτζ δεν εργάζεται εποικοδομητικά για το εθνικό συμφέρον.

«Καμία πιθανότητα έγκρισης του νόμου μέχρι τα τέλη Ιουλίου»

Αν οι Βρετανοί βουλευτές δεν εγκρίνουν τη νομοθεσία που επικυρώνει το Brexit πριν από τη διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου για το καλοκαίρι, οι διαθέσιμες επιλογές θα καταστούν «σημαντικά πιο δυσάρεστες», δήλωσε πηγή από το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει το Νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης για συζήτηση και ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την εβδομάδα που ξεκινά την 3η Ιουνίου, όμως το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και οι 'αντάρτες' στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι έχουν πει ότι σχεδιάζουν να το καταψηφίσουν.

«Αν το Νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης δεν εγκριθεί μέχρι τη διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου για το καλοκαίρι τότε η επιλογή θα γίνει σημαντικά πιο δυσάρεστη επειδή τα επιχειρήματα για μια 'μη συμφωνία' και για το αν θα ανακληθεί ή όχι το Άρθρο 50 θα γίνουν πιο δυναμικά», είπε η πηγή αυτή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η ίδια πηγή είπε επίσης πως το νομοσχέδιο θα «περιλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά» τα οποία θα αντανακλούν τις συζητήσεις που είχε η κυβέρνηση με βουλευτές για τις ανησυχίες τους, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα μέχρι τώρα η συμφωνία της Μέι με την ΕΕ να έχει απορριφθεί τρεις φορές.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος δήλωσε πως δεν υπάρχει πιθανότητα να εγκριθούν από το βρετανικό Κοινοβούλιο όλες οι πλευρές του Brexit μέχρι το τέλος Ιουλίου, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με την κυβέρνηση.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είπε πως οι συνομιλίες τελείωσαν επειδή η κυβέρνηση δεν έχει μετακινηθεί ουσιαστικά από τις θέσεις της και πρόσθεσε πως δεν υπήρξε συμφωνία για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το Κοινοβούλιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για μια 'ενδεικτική' ψηφοφορία με την οποία οι βουλευτές θα δείξουν αν υποστηρίζουν την αποχώρηση έως τις 31 Ιουλίου, ο ηγέτης των Εργατικών είπε:

«Δεν νομίζω πως είναι αξιόπιστο να πούμε ότι περνάνε όλη η κοινοβουλευτική συμφωνία και όλα τα στάδια ενός πολύ αμφιλεγόμενου και σημαντικού νομοσχεδίου από το Κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη Ιουλίου άρα όχι, δεν θα το υποστηρίξουμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v