Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταρρέει ο τελευταίος ελιγμός της Μέι για το Brexit

Πιέσεις στη Βρετανίδα πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τη συμφωνία αποχώρησης και να παραιτηθεί. Ενορχηστρώνεται απόπειρα ανατροπής της. Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο Λονδίνο. Σε χαμηλό τετραμήνου η στερλίνα.

Καταρρέει ο τελευταίος ελιγμός της Μέι για το Brexit

Ο τελευταίος ελιγμός της Βρετανίδας πρωθυπουργού για τη συμφωνία του Brexit καταρρέει την Τετάρτη. Προηγήθηκε η πρότασή της για ψηφοφορία, όσον αφορά ένα δεύτερο δημοψήφισμα και τις πιο στενές εμπορικές ρυθμίσεις, η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε την αντιπολίτευση ούτε το δικό της κόμμα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, Συντηρητικοί και Εργατικοί βουλευτές άσκησαν κριτική κατά του Νομοσχεδίου για τη Συμφωνία Αποχώρησης της Μέι (Withdrawal Agreement Bill - WAB), νομοθεσία που εφαρμόζει τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας. Κάποιοι μάλιστα προχωρούν σε προσπάθεια ανατροπής της.

«Μας ζητούν να ψηφίσουμε για τελωνειακή ένωση και δεύτερο δημοψήφισμα», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον. «Μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο και να υλοποιήσουμε αυτό που ψήφισε ο κόσμος», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, νέα δημοσκόπηση ένα 24ωρο πριν ανοίξει η κάλπη των ευρωεκλογών στη Βρετανία φέρνει στην πρώτη θέση το κόμμα του Brexit και τους Συντηρητικούς στην πέμπτη θέση με μονοψήφιο ποσοστό.

Με το αδιέξοδο στο Λονδίνο να συνεχίζεται, δεν είναι σαφές πώς, πότε ή ακόμη και αν η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία μπήκε το 1973. Η τρέχουσα διορία για την έξοδο είναι στις 31 Οκτωβρίου.

Η βρετανική λίρα χάνει 0,3% και αλλάζει χέρια στο 1,2669 δολάριο, στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τη νέα πρόταση της Μέι «κυρίως μία επανάληψη της κυβερνητικής θέσης».

Την ίδια ώρα, η Τερέζα Μέι έστειλε επιστολή στον Κόρμπιν, ζητώντας του να συμβιβαστεί για να γίνει το Brexit.

«Εδειξα σήμερα ότι είμαι πρόθυμη να συμβιβαστώ για να υλοποιήσω το Brexit για τον βρετανικό λαό», ανέφερε η Μέι. «Η Συμφωνία Αποχώρησης είναι η τελευταία μας ελπίδα για να γίνει», σημείωσε.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι, ανακοίνωσε ότι παραμένουν τα «μοιραία ελαττώματα» της αρχικής της συμφωνίας. Φοβούνται ότι η συμφωνία για το «διαζύγιο» θα χωρίσει τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπό αυτό το κλίμα, κάποιοι βουλευτές του κόμματός της έχουν ξεκινήσει προσπάθεια ανατροπής της, πριν προλάβει να φέρει ξανά τη συμφωνία στο βρετανικό κοινοβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v