Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

RTRS: Τo who is who των υποψηφίων για κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

Από κακό παιδί της Ευρώπης, έγινε ο καλύτερος μαθητής όσον αφορά το πρόγραμμα της ΕΕ και ίσως χρειαστεί μία θέση εργασίας, τονίζει το Reuters για τον Αλέξη Τσίπρα, που τον τοποθετεί στη λίστα με τα πρόσωπα που μπορεί να λάβουν αξίωμα στις Βρυξέλλες.

RTRS: Τo who is who των υποψηφίων για κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

Σε… ανασχηματισμό των κορυφαίων θέσεων στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς οδηγούν οι εκλογές της Κυριακής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το θέμα να συζητείται στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ την Τρίτη.

Το πρακτορείο Reuters παρουσιάζει τους υποψήφιους και τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι, όσον αφορά τις σημαντικές θέσεις και τα τρία πολιτικά όργανα του μπλοκ -την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (της οποίας προς το παρόν ηγείται ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ), το Συμβούλιο των ηγετών της ΕΕ (επί του παρόντος επικεφαλής είναι ο Ντόναλντ Τουσκ) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Αντόνιο Ταγιάνι).

Επιπλέον, είναι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (διοικητής της οποίας είναι σήμερα ο Μάριο Ντράγκι) και η θέση του επικεφαλής διεθνούς πολιτικής της ΕΕ (προς το παρόν τη θέση έχει η Φεντερίκα Μογκερίνι).

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, τα ντιλ για το ποιος θα πάρει ποια θέση πρέπει να εκπληρώνουν τα συμφέροντα των κρατών και του κοινοβουλίου, των βασικών μελών, των μεγάλων κρατών και των μικρών, τον ευρωπαϊκό Βορρά, Νότο, αλλά και την Ανατολή και τη Δύση, άνδρες και γυναίκες, καθώς και όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις.

Το Reuters παρουσιάζει επίσης έναν κατάλογο με τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι για τις πολιτικές θέσεις στις Βρυξέλλες:

*Μάνφρεντ Βέμπερ, Γερμανός, ετών 46, ηγείται του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τον στηρίζει η Ανγκελα Μέρκελ, αλλά τον απορρίπτει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

*Φρανς Τίμερμανς, Ολλανδός, ετών 58, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES), πρώην υπουργός Εξωτερικών. Οι Σοσιαλιστές ωστόσο έχουν μείνει πίσω στην ΕΕ και τις εθνικές εκλογές.

*Μισέλ Μπαρνιέ, Γάλλος, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ετών 68, ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαίος επίτροπος. Ως Γάλλος συντηρητικός, φαίνεται να έχει την υποστήριξη του Μακρόν και της Μέρκελ. Εχει κερδίσει τον σεβασμό του ευρωκοινοβουλίου, λόγω των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

*Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Δανή, ετών 51, Ευρωπαία επίτροπος, προωθείται από τους κεντρώους, έχει επιτεθεί στις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες για τα θέματα της φορολόγησής τους. Ως γυναίκα και φιλελεύθερη θα μπορούσε να ικανοποιεί τα κριτήρια των Μακρόν, Μέρκελ και άλλων πρωθυπουργών.

*Κρισταλίνα Τζορτζίεβα, από τη Βουλγαρία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ετών 65, CEO στη World Bank, οικονομολόγος.

*Κριστίν Λαγκάρντ, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ετών 63, διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πρώην υπουργός Οικονομικών. Της πιστώνεται ότι διατήρησε τη βοήθεια του ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη.

*Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, Λιθουανή, ετών 63, σύμμαχος με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αποχωρεί από πρόεδρος της χώρας τον Ιούλιο, πρώην επίτροπος και υπουργός Οικονομικών. Θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Ντόναλντ Τουσκ, αλλά κάποιοι της χρεώνουν ότι είναι πολύ επιθετική προς τη Ρωσία για να οδηγήσει τους ηγέτες της ΕΕ προς τη συναίνεση.

*Βάλντις Ντομπρόβσκις, ετών 47, από τη Λετονία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, πρώην πρωθυπουργός. Εχει κερδίσει εμπιστοσύνη λόγω αυστηρότητας και αμεροληψίας στην ευρωζώνη, αλλά έχει χαμηλό προφίλ.

*Γκι Φερχόφστατ, από το Βέλγιο, ετών 66, Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), φιλελεύθερος, πρώην πρωθυπουργός.

*Αντρέι Πλένκοβιτς, από την Κροατία, ετών 49, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πρωθυπουργός, φλερτάρει με το ΕΛΚ για μία θέση στις Βρυξέλλες.

* Μάρος Σέφτσοβιτς, από τη Σλοβακία, ετών 52, Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), επίτροπος Ενέργειας, έχασε τις προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο.

*Ζοζέπ Μπορέλ, Ισπανός, ετών 72, S&D, υπουργός Εξωτερικών. Παρά την ηλικία, το όνομα του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέφτει στο τραπέζι μετά την επανεκλογή των Σοσιαλιστών της Ισπανίας τον περασμένο μήνα.

*Νάντια Καλβίνο, από την Ισπανία, ετών 50, S&D, υπουργός Οικονομίας. Μέχρι πέρυσι, κορυφαία αξιωματούχος προϋπολογισμού, θα μπορούσε επίσης να ωφεληθεί από την καμπάνια του Σάντσεθ.

*Σαρλ Μισέλ, πρωθυπουργός του Βελγίου, ετών 43, ALDE. Μπορεί να βρεθεί εκτός πολιτικής σκηνής Βελγίου, καθώς τα βελγικά κόμματα εργάζονται για έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Θα μπορούσε να επιθυμεί τη θέση του Τουσκ, μετά από τόσα χρόνια συμμετοχής σε Συνόδους.

*Αλέξης Τσίπρας, Ελληνας, ετών 44, Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE), πρωθυπουργός. Από κακό παιδί της Ευρώπης, αψηφώντας τη Μέρκελ για την κρίση χρέους της Ελλάδας, έγινε ο καλύτερος μαθητής όσον αφορά το πρόγραμμα της ΕΕ. Και ίσως χρειαστεί σύντομα μία θέση εργασίας, καθώς προκήρυξε πρόωρες εκλογές, μετά το φτωχό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

*Αλεξάντερ Στουμπ, Φινλανδός, ετών 51, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών. Φιλοευρωπαίος και πολύγλωσσος, έχασε από τον Βέμπερ στην κούρσα για την υποψηφιότητα που στηρίζει το ΕΛΚ.

*Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, από τη Δανία, ετών 52, CEO της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Save the Children», πρώην πρωθυπουργός. Ένα άλλο όνομα που αναφέρεται συνήθως -πλεονέκτημα το ότι είναι γυναίκα. 

*Ανγκελα Μέρκελ, Γερμανίδα, ετών 64, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καγκελάριος από το 2005. Αρνείται οποιαδήποτε φιλοδοξία για την ΕΕ, καθώς διανύει την τελευταία της θητεία. Το πολιτικό «ανάστημά» της θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ΕΕ, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει και κατηγορίες ότι είναι «όχημα» για τη γερμανική κυριαρχία.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες

Με ενδιαφέρον αναμένεται και το ποιος θα καλύψει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι πιθανότητες περιλαμβάνουν:

*Γενς Βάιντμαν, Γερμανός, ετών 51, επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας

*Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, Γάλλος, ετών 60, διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας

*Ολι Ρεν, Φινλανδός, ετών 57, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας

*Ερκι Λιικάνεν, Φινλανδός, ετών 68, πρώην πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας

*Κλάας Κνοτ, Ολλανδός, ετών 52, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο