Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Δασμοί μέχρι 25% στο Μεξικό λόγω μεταναστευτικού

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι από τη 10η Ιουνίου θα εφαρμόζεται δασμός 5% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ. Θα αυξάνεται 5% κάθε μήνα, ώσπου να φτάσει στο 25% τον Οκτώβριο.

ΗΠΑ: Δασμοί μέχρι 25% στο Μεξικό λόγω μεταναστευτικού

Ο Τζόναθαν Χιθ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού, χαρακτήρισε κίνηση που «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού» την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στη χώρα του από τον νότιο γείτονά του.

Ο ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ότι από τη 10η Ιουνίου θα εφαρμόζεται δασμός 5% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ και ότι ο δασμός αυτός θα αυξάνεται κατά 5% κάθε μήνα, ώσπου να ανέλθει στο 25% τον Οκτώβριο.

Στόχος του είναι να πιέσει τη μεξικανική κυβέρνηση για να σταματήσει τις ροές μεταναστών και προσφύγων από την κεντρική Αμερική προς τα σύνορα των δύο χωρών.

Η πολιτική «πρώτα η Αμερική» είναι «εσφαλμένη»

Η πολιτική που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «πρώτα η Αμερική» είναι «εσφαλμένη», τόνισε σε επιστολή του προς τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο μεξικανός ομόλογός του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Ο Λόπες Ομπραδόρ τόνισε στην επιστολή του ότι θέλει να αποφύγει «τη σύγκρουση» με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ιδεώδη όπως η δικαιοσύνη και η αδελφοσύνη των ανθρώπων είναι σημαντικότερα από τα σύνορα.

Ο μεξικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον σήμερα.

Ζήτησε να υπάρξει διμερής διάλογος για το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, το οποίο η κυβέρνηση του Τραμπ χαρακτηρίζει «μείζονα κρίση» και απειλή για «την εθνική ασφάλεια» και «την οικονομία» της χώρας.

«Προτείνω να βαθύνει ο διάλογος, να αναζητήσουμε εναλλακτικές [λύσεις] στο πρόβλημα της μετανάστευσης», ανέφερε ο Λόπες Ομπραδόρ στην επιστολή του στον Τραμπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v