Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Αναπάντεχη συρρίκνωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο

Σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, αναθεωρήθηκε αρνητικά κατά 0,1%, μη συμφωνώντας με την αρχική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας που έκανε λόγο για ανάπτυξη κατά 0,1%. Υποβάθμιση και σε τριμηνιαία βάση.

Ιταλία: Αναπάντεχη συρρίκνωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο

Ανάπτυξη κατά 0,1% σημείωσε η ιταλική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, πρόκειται για υποβάθμιση της αρχικής εκτίμησης ανόδου κατά 0,2%.

Σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε σε 0,1% συρρίκνωση, μη συμφωνώντας με την αρχική εκτίμηση ανάπτυξης κατά 0,1%.

Οι αναθεωρήσεις αποδυναμώνουν τις προοπτικές για την ετήσια ανάπτυξη, την οποία η αντισυστημική ιταλική κυβέρνηση τοποθετεί σε 0,1%.

Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου δέχθηκε πλήγμα από την απότομη πτώση στα αποθέματα.

Η στατιστική υπηρεσία δεν αναθεώρησε το τέταρτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, που επιβεβαιώθηκε στο μείον 0,1% σε τριμηνιαία βάση και αμετάβλητο σε ετήσια.

Πιέσεις στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με του 10ετούς να ενισχύεται κατά επτά μονάδες βάσης, στο 2,72%.

Προειδοποιήσεις από την κεντρική τράπεζα Ιταλίας για τις δαπάνες

Σε προσοχή όσον αφορά τη διεύρυνση του ελλείματος καλεί η Τράπεζα της Ιταλίας. Η κίνηση έρχεται σε μία εποχή που οι εντάσεις ανάμεσα στον κυβερνητικό συνασπισμό και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υψηλές. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Βρυξέλλες έστειλαν επιστολή στη Ρώμη, ζητώντας εξηγήσεις, γιατί δεν μειώθηκε το χρέος της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

«Το να παραμείνουμε στην αναζήτηση προσωρινής ανακούφισης, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να είναι λιγότερο αποτελεσματικό, ακόμη και αντιπαραγωγικό, εάν αυτό οδηγήσει σε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και της εμπιστοσύνης από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ιταλίας, στην ετήσια έκθεσή της, την Παρασκευή.

«Οι κίνδυνοι από τις υψηλότερες δαπάνες δεν πρέπει να υποτιμηθούν», σημειώνει σύμφωνα με το CNBC.

«Τα υψηλά επίπεδα χρέους παραμένουν σημαντικός περιορισμός. Σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, το κόστος του ιταλικών ομολόγων είναι υψηλότερο και η οικονομική ανάπτυξή της χαμηλότερη», αναφέρεται στην έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v