Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Η ΕΚΤ έτοιμη για περισσότερη χαλάρωση

Μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα τα επιτόκια. Το guidance για την τιμολόγηση του TLTRO. O Nτράγκι έριξε στο τραπέζι νέα μείωση επιτοκίων και επανεκκίνηση του QE σε περίπτωση δυσμενών περιστάσεων.

Ντράγκι: Η ΕΚΤ έτοιμη για περισσότερη χαλάρωση

Σε παράταση του χρονικού ορίζοντα διατήρησης των επιτοκίων στα σημερινά διευκολυντικά επίπεδα προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Οπως αναφέρει το ανακοινωθέν, τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και το πρώτο εξάμηνο του 2020. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες συνεδριάσεις του συμβουλίου της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα έκανε λόγο για το σύνολο του 2019. 

Αναλυτικότερα, σταθερά κράτησε τα επιτόκια του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη σημερινή της συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους, όπου έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:

(1) Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τώρα ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

(2) Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase program - APP) κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο, μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

(3) Όσον αφορά τις λεπτομέρειες διενέργειας της νέας σειράς τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ III), το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το επιτόκιο κάθε πράξης θα οριστεί σε επίπεδο κατά 10 μονάδες βάσης υψηλότερο από το μέσο επιτόκιο που θα εφαρμόζεται στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της αντίστοιχης ΣΠΠΜΑ. Για τράπεζες με αποδεκτές καθαρές χορηγήσεις οι οποίες υπερβαίνουν ένα επίπεδο αναφοράς, το επιτόκιο που θα εφαρμόζεται στις ΣΠΠΜΑ III θα είναι χαμηλότερο, μπορεί μάλιστα να είναι εξίσου χαμηλό με το μέσο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων όπως θα διαμορφωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πράξης, προσαυξημένο κατά 10 μονάδες βάσης.

Ντράγκι: Η παγκόσμια αβεβαιότητα επιβαρύνει το outlook

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αρνητικές εξελίξεις από την παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Όπως τόνισε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες, η άνοδος του προστατευτισμού και οι αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές αφήνουν το αποτύπωμά τους στο οικονομικό κλίμα.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2020 και το 2021, στο 1,4% από 1,6% και 1,5% αντίστοιχα.

Ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε παράλληλα ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και αναμένει ότι θα παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα τουλάχιστον ως το πρώτο μισό του 2020.

Τόνισε επίσης πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τις πληρωμές κεφαλαίου από τα ομόλογα που αγόρασε υπό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για παρατεταμένη περίοδο μετά την άνοδο των επιτοκίων.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ακόμα ότι τα επιτόκια σε κάθε νέα πράξη του νέου TLTRO θα είναι 10 μονάδες βάσης υψηλότερα από το μέσο επιτόκιο των βασικών πράξεων αναχρηματοδότησης.

Ο απερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε παράλληλα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να δράσει σε περίπτωση δυσμενών περιστάσεων και είναι έτοιμο να προσαρμόσει τα εργαλεία του, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να συγκλίνει προς τον στόχο.

Όσον αφορά τα εργαλεία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ σε περίπτωση δυσμενών περιστάσεων, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ανέφεραν τη δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων, αλλά την επανέναρξη του QE ή την επέκταση της μελλοντικής καθοδήγησης για τα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v