Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Η παγκόσμια αβεβαιότητα επιβαρύνει το outlook

Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και η άνοδος του προστατευτισμού επιδρούν αρνητικά στο outlook, προειδοποίησε ο κεντρικός τραπεζίτης. Υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει, αν χρειαστεί. Στο 1,4% υποβαθμίστηκε η πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2020.

Ντράγκι: Η παγκόσμια αβεβαιότητα επιβαρύνει το outlook

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αρνητικές εξελίξεις από την παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Όπως τόνισε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες, η άνοδος του προστατευτισμού και οι αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές αφήνουν το αποτύπωμά τους στο οικονομικό κλίμα.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2020 και το 2021, στο 1,4% από 1,6% και 1,5% αντίστοιχα. 

Ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε παράλληλα ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και αναμένει ότι θα παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα τουλάχιστον ως το πρώτο μισό του 2020.

Τόνισε επίσης πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τις πληρωμές κεφαλαίου από τα ομόλογα που αγόρασε υπό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για παρατεταμένη περίοδο μετά την άνοδο των επιτοκίων. 

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ακόμα ότι τα επιτόκια σε κάθε νέα πράξη του νέου TLTRO θα είναι 10 μονάδες βάσης υψηλότερα από το μέσο επιτόκιο των βασικών πράξεων αναχρηματοδότησης.

Ο απερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε παράλληλα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να δράσει σε περίπτωση δυσμενών περιστάσεων και είναι έτοιμο να προσαρμόσει τα εργαλεία του, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να συγκλίνει προς τον στόχο.

Όσον αφορά τα εργαλεία που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ σε περίπτωση δυσμενών περιστάσεων, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ανέφεραν τη δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων, αλλά την επανέναρξη του QE ή την επέκταση της μελλοντικής καθοδήγησης για τα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v