Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Η πολιτική πίεση δημιουργεί βλάβη στη νομισματική πολιτική

Σήμα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων έδωσε ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ. Όταν η νομισματική πολιτική υποκύπτει στην πολιτική πίεση δημιουργείται βλάβη, τόνισε.

Πάουελ: Η πολιτική πίεση δημιουργεί βλάβη στη νομισματική πολιτική

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα λειτουργεί ανεξάρτητη από πολιτικές πιέσεις, τόνισε ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ δίνοντας έμμεση απάντηση στις επιθυμίες του Λευκού Οίκου για ταχεία πτώση των επιτοκίων.

«Δημιουργείται βλάβη όταν η νομισματική πολιτική υποκύπτει στα πολιτικά συμφέροντα», τόνισε ο Πάουελ σε ομιλία του σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, μειώνοντας τις πιθανότητες για περικοπή επιτοκίων μέσα στον Ιούλιο. Υπογράμμισε, επίσης, πως το Κογκρέσο έχει θωρακίσει νομοθετικά την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

«Θα παρακολουθούμε προσεκτικά τις πληροφορίες για τις προοπτικές της οικονομίας και θα πράττουμε καταλλήλως για να διατηρήσουμε την οικονομική επέκταση με μία ισχυρή αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%», σχολίασε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί είναι προσηλωμένοι στο να καθορίζουν τα επιτόκια στα σωστά επίπεδα.

Οι οικονομικές συνθήκες έχουν μεταβληθεί σημαντικά τις τελευταίες 6-8 εβδομάδες, τόνισε ο επικεφαλής της Fed. Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις, σχολίασε πως τα τρέχοντα επίπεδα των δασμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ δεν αποτελούν απειλή για την οικονομία, αλλά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο θα μπορούσαν να πλήξουν την εμπιστοσύνη ή τις αγορές.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters τόνισε πως δεν υπάρχουν σχέδια για την αποπομπή του Πάουελ από τη θέση του επικεφαλής της Fed.  Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί πως το δολάριο είναι πολύ ισχυρό και το ευρώ πολύ αδύναμο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v