Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ: Αναμένω παραγωγική συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο

Ερωτηθείς εάν είχε υποσχεθεί στον Σι Τζινπίνγκ εξάμηνη αναστολή των δασμών, απάντησε: «Όχι». Θα δούμε τι θα γίνει και τι θα βγει από αυτή, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι ανεπτυγμένες χώρες καταστρέφουν το διεθνές εμπόριο, τονίζει η Κίνα.

Τραμπ: Αναμένω παραγωγική συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο

Παραγωγική συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο το Σάββατο αναμένει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Πιστεύω ότι θα είναι παραγωγική», υπογράμμισε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους την Παρασκευή. «Ποιος ξέρει, αλλά νομίζω ότι θα είναι παραγωγική. Θα δούμε τι θα γίνει και τι θα βγει από αυτή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν είχε υποσχεθεί στον Σι Τζινπίνγκ εξάμηνη αναστολή των δασμών, απάντησε: «Όχι».

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να κλείσει με ευνοϊκό τρόπο για τις ΗΠΑ τα μέτωπα που έχει ανοίξει και με άλλες χώρες.

«Νομίζω ότι θα έχουμε πολύ σημαντικά πράγματα να ανακοινώσουμε. Πολύ μεγάλη εμπορική συμφωνία», είπε κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Το κύριο γεγονός της σημερινής ημέρας θα είναι η πρώτη δημόσια συνάντηση του Τραμπ με τον Πούτιν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Τραμπ δήλωσε εκ των προτέρων ότι αναμένει μια «πολύ καλή συνομιλία» με τον Πούτιν, αλλά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «αυτό που θα του πω δεν είναι δική σας δουλειά». 

Αρκετοί ηγέτες προειδοποιούν για την αυξανόμενη εμπορική ένταση και πως αυτή απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες είναι δύσκολες, συνεισφέρουν στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας», σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Κίνα: Οι ανεπτυγμένες χώρες καταστρέφουν το διεθνές εμπόριο

O Κινέζος πρόεδρος κατηγόρησε τις ανεπτυγμένες χώρες ότι επιδίδονται σε προστατευτική συμπεριφορά που «καταστρέφει» το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, μία μέρα πριν τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Σι Τζινπίγνκ σημείωσε ότι «όλα αυτά καταστρέφουν την παγκόσμια εμπορική τάξη», χωρίς ωστόσο να κατονομάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άμεσα τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Εχει επίσης επίπτωση στα κοινά συμφέροντα των χωρών μας, επισκιάζει την ειρήνη και τη σταθερότητα διεθνώς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

ΗΠΑ και Ιαπωνία επιταχύνουν τις εμπορικές συνομιλίες

Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν την Παρασκευή να έχουν συναντήσεις εργασίας με εντατικό ρυθμό από τις αρχές του επόμενου μήνα, για να επιταχύνουν την πρόοδο όσον αφορά τη διμερή εμπορική συμφωνία τους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η συμφωνία μεταξύ Μοτέγκι και του εμπορικού αντιπροσώπου Ρόμπερτ Λάιτιζερ έρχεται μετά τη συνάντηση των δύο χωρών, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου τα ζητήματα του εμπορίου είναι ψηλά στην ατζέντα.

Σύμφωνα με Ιάπωνα αξιωματούχο, συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι εμπορικές συμφωνίες καθώς και η συμμαχία των δύο χωρών να είναι πιο ισχυρή από ποτέ.

«Εχουμε κατανόηση για τον τρόπο που σκέφτεται ο καθένας και τη στάση που έχει, καθώς και πού βρίσκονται οι διαφορές μας. Με βάση αυτό, συζητάμε τρόπους για να μειωθούν οι διαφορές μας», είπε ο Μοτέγκι στους δημοσιογράφους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v