Τρίτη προσπάθεια σήμερα για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ

Είμαστε κοντά αλλά όχι ακόμα, λέει ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν μπορούμε να παρακάμπτουμε τις μικρές χώρες, δηλώνει η Μέρκελ. Προσωπικές φιλοδοξίες πίσω από την αποτυχία, βλέπει ο Μακρόν. Δεν δέχεται «προμαγειρεμένη συμφωνία» ο Κόντε.

Τρίτη προσπάθεια σήμερα για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επιλογή των προσώπων που θα τοποθετηθούν στις κορυφαίες θέσεις του μπλοκ.

Φαβορί, σύμφωνα με το Reuters, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο σοσιαλιστής Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, ενώ νωρίτερα, οι πληροφορίες ήθελαν την κεντροδεξιά Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, από τη Βουλγαρία, να είναι υποψήφια για να ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τις πληροφορίες ωστόσο διέψευσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ. «Οι φιλελεύθεροι δεν υποχωρούν σε αυτό. Γι’ αυτό δεν υπάρχει απόφαση», δήλωσε ο Μπορίσοφ αναφορικά με την υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα για τη θέση στο Συμβούλιο, αλλά πρόσθεσε ότι η Ιταλία και οι χώρες του Βίζεγκραντ την προτείνουν τώρα για την ύπατη θέση στην ευρωπαϊκή διπλωματία.

Και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είναι ένας ισχυρός υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, πρόσθεσαν δύο πηγές του Reuters.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήθελε να ηγηθεί της Κομισιόν, φαίνεται πως θα ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσαν διπλωμάτες στο πρακτορείο. Στα υποψήφια ονόματα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Γκι Φερχόφσταντ.

Oι ηγέτες της ΕΕ ήλπιζαν να συμφωνήσουν γρήγορα για την αντικατάσταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν, για να προχωρήσουν στην αντικατάσταση του Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, αυτή η απόφαση είναι σχεδόν βέβαιη ότι θα αναβληθεί.

Διεκόπη η συνεδρίαση, θα συνεχιστεί την Τρίτη

Τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής μέχρι αύριο στις 12 ώρα Ελλάδας ανακοίνωσε μέσω Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση και συγκαλεί νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις 11», ανέφερε στο Twitter.

Τσίπρας: Είμαστε κοντά αλλά όχι ακόμα

«Είμαστε κοντά, αλλά όχι ακόμα», απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι κοντά σε συμφωνία για τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Οπως έγινε γνωστό, στην αυριανή συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

Μέρκελ: Δεν μπορούμε να παρακάμπτουμε τις μικρές χώρες

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί μια πλειοψηφία αξιοπρεπούς μεγέθους, όσον αφορά του υποψηφίους για τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες του Βίζεγκραντ ή η Ιταλία δεν πρέπει να παρακαμφθούν.

«Δεν μπορούν οι μεγάλες χώρες απλώς να παρακάμπτουν τις μικρές, πρέπει να δουλέψουμε μαζί τα επόμενα πέντε χρόνια».

«Το να ψηφίσεις κατά όλου του γκρουπ Bίζεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία) και κατά μίας χώρας σαν την Ιταλία, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες. «Δεν ξέρω αν θα έχουμε ομοφωνία», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters, αναφέροντας ότι η διαδικασία δεν πρέπει να δημιουργήσει εντάσεις που θα διαρκέσουν χρόνια.

Εμανουέλ Μακρόν: Αποτύχαμε και αυτή είναι μία κακή εικόνα

Αυστηρή κριτική άσκησε ο Γάλλος Πρόεδρος όσον αφορά την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης να φτάσει σε μία απόφαση για το ποιοι θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις του μπλοκ.

Οπως μεταδίδει το Reuters, πρόσθεσε ωστόσο ότι ελπίζει πως η συμφωνία θα κλείσει στην αυριανή συνεδρίαση.

«Ολοκληρώσαμε σήμερα με αποτυχία, είναι μία πολύ κακή εικόνα και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για την Ευρώπη», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στους δημοσιογράφους.

«Είναι σαφές πως αυτή η αποτυχία έχει να κάνει κάποιες φορές με μερικές προσωπικές φιλοδοξίες», πρόσθεσε.

Κόντε: Δεν μπορώ να δεχθώ «προμαγειρεμένη συμφωνία»

Η Ιταλία δεν μπορεί να αποδεχθεί προμαγειρεμένη συμφωνία, κατά την οποία ο Φρανς Τίμερμανς θα είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά δεν είναι και κατά του Ολλανδού αυτού καθεαυτού.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε: «Το πρόβλημα είναι… ότι ένα προκαθορισμένο «πακέτο» αποφασίστηκε κάπου αλλού και η Ιταλία δεν μπορεί να το αποδεχθεί αυτό: Η πρόταση πρέπει να έρθει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», τόνισε ο Κόντε.

Επέμεινε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ και όχι τα πολιτικά κόμματα στο κοινοβούλιο πρέπει να έχουν τον τελικό λόγο για την τοποθέτηση των προσώπων στις κορυφαίες θέσεις του μπλοκ.

«Η Ιταλία δεν είναι κατά του Τίμερμανς ως ανθρώπου», πρόσθεσε. «Είναι ένα άτομο με αξία και σπουδαία πείρα».

Πολωνία: Η ανατολική Ευρώπη και η Ιταλία τάχθηκαν κατά του Τίμερμανς

Η απόφαση για τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα όλων των κρατών-μελών του μπλοκ, σημείωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ματέους Μοραβιέτσκι (φωτό) ενημέρωσε ότι η Ιταλία και τα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης τάχθηκαν κατά της υποψηφιότητας του σοσιαλιστή Ολλανδού Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν.

«Η ΕΕ πρέπει να διαλέξει υποψηφίους που μπορούν να κάνουν συμβιβασμούς και η αρχική πρόταση δεν πληρούσε αυτό το κριτήριο», είπε χαρακτηριστικά.

Απογοητευμένος ο Ισπανός πρωθυπουργός

Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο Πέδρο Σάντσεθ, όσον αφορά την αποτυχία να ληφθεί απόφαση σήμερα από τη Σύνοδο Κορυφής. H διάσπαση κάνει την απόφαση πιο δύσκολη, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ολλανδία: Εσωκομματικές διαιρέσεις επιβραδύνουν την απόφαση 

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως η διαδικασία της κατανομής των αξιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «απίστευτα περίπλοκη» και πως δεν είναι βέβαιο αν αύριο, Τρίτη, θα ληφθεί κάποια απόφαση.

Ο Ρούτε αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο ολλανδός πολιτικός Φρανς Τίμερμανς έχει προκύψει ως ένας ισχυρός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είναι απίστευτα περίπλοκο. Έχεις τόσο πολλές πολιτικές παρατάξεις», δήλωσε ο Ρούτε προσθέτοντας πως μερικές από τις παρατάξεις παραμένουν εσωτερικά διαιρεμένες.

Αυστρία: Η πρόταση δεν ήταν ισορροπημένη

Η υπηρεσιακή καγκελάριος της Αυστρίας Μπριγκίτε Μπίρλαϊν δήλωσε από την πλευρά της πως η πρόταση για τον κατανομή των αξιωμάτων, που απέτυχε σήμερα, δεν ήταν επαρκώς ισορροπημένη.

«Η θέση μας ήταν ότι έλειπε η ισορροπία στο πακέτο», δήλωσε η Μπίρλαϊν στους δημοσιογράφους.

Κροατία: Ολα είναι ανοιχτά

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε από την πλευρά του πως τίποτε δεν έχει αποφασισθεί ακόμη.

«Όλα είναι ανοικτά», τόνισε ο Πλένκοβιτς προσθέτοντας πως οι συνομιλίες διακόπηκαν επειδή οι ηγέτες ήταν πολύ κουρασμένοι για να συνεχίσουν.

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας δήλωσε πως υπήρχε αρκετή υποστήριξη για μια συμφωνία για το πώς να κατανεμηθούν τα αξιώματα, όμως η απόφαση να διακοπούν οι συνομιλίες μέχρι αύριο, Τρίτη, ήταν ορθή επειδή η αντιπολίτευση ήταν επίσης ισχυρή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v