Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Απομακρύνθηκε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας

Παρελθόν για την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αποτελεί ο Μουράτ Τσετίνκαγια. Οι διαφορές με την κυβέρνηση Ερντογάν που τον οδήγησαν στην έξοδο. Στη θέση του ο μέχρι σήμερα υποδιοικητής.

Τουρκία: Απομακρύνθηκε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας

Με προεδρικό διάταγμα απομακρύνεται από τη θέση του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Μουράτ Τσετίνκαγια και αντικαθίσταται από τον μέχρι σήμερα υποδιοικητή Μουράτ Γιουσάλ.

Δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής κάποια εξήγηση για την απομάκρυνση του Τσετίνκαγια, ο οποίος ήταν επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας από τον Απρίλιο του 2016. Οι αγορές, ωστόσο, ανέμεναν μια τέτοια εξέλιξη λόγω της αντίθεσής του να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων για τις οποίες πίεζε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters κάνουν λόγο για διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και του Τσετίνκαγια για τον τρόπο άσκησης της νομισματικής πολιτικής και για διαφορές απόψεων. Επί των ημερών του Τσετίνκαγια το βασικό επιτόκιο είχε ανεβεί κατά 625 μονάδες βάσης συνολικά, για να φτάσει τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 24%, σε μια προσπάθεια να υποστηριχθεί η τουρκική λίρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v