Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά άνω του 2% για την τουρκική λίρα

Με προεδρικό διάταγμα απομακρύνεται από τη θέση του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Τσετίνκαγια, και αντικαθίσταται από τον μέχρι σήμερα υποδιοικητή Μουράτ Γιουσάλ.

Βουτιά άνω του 2% για την τουρκική λίρα

Απώλειες 2,75% καταγράφει η τουρκική λίρα, αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να αντικαταστήσει τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το νόμισμα αλλάζει χέρια στις 5.7827 τουρκικές λίρες ανά δολάριο, βάζοντας τέλος στο ράλι των τελευταίων δύο μηνών. Η πτώση της είναι η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο.

Με προεδρικό διάταγμα απομακρύνεται από τη θέση του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Μουράτ Τσετίνκαγια και αντικαθίσταται από τον μέχρι σήμερα υποδιοικητή Μουράτ Γιουσάλ.

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters κάνουν λόγο για διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και του Τσετίνκαγια για τον τρόπο άσκησης της νομισματικής πολιτικής και για διαφορές απόψεων.

Επί των ημερών του Τσετίνκαγια το βασικό επιτόκιο είχε ανεβεί κατά 625 μονάδες βάσης συνολικά, για να φτάσει τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 24%, σε μια προσπάθεια να υποστηριχθεί η τουρκική λίρα.

Το ευρώ υποχωρεί οριακά, στο $1,1221, το δολάριο διολισθαίνει 0,15% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 108,31 γεν ανά δολάριο, ενώ η στερλίνα ενισχύεται ελαφρώς (+0,04%), στο $1,2526.

Ο δείκτης δολαρίου –έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων- κινείται σταθεροποιητικά, στα 97,26.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v