Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurostat: Στο 1,3% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στην ευρωζώνη

Tα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ελλάδα (0,2%), την Κύπρο (0,3%), τη Δανία και την Κροατία (0,5%). Τα πιο υψηλά ποσοστά ήταν στη Ρουμανία (3,9%), την Ουγγαρία (3,4%) και τη Λετονία (3,1%).

Eurostat: Στο 1,3% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στην ευρωζώνη

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,3% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, από 1,2% τον Μάιο. Η πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας έκανε λόγο για 1,2%. Αντίστοιχα ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο του 2018 έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2017 είχε σημειώσει άνοδο 2%.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός τον περασμένο μήνα ήταν 1,6%, αμετάβλητος από τον Μάιο. Εναν χρόνο πριν, ήταν 2,1%.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ελλάδα (0,2%), την Κύπρο (0,3%), τη Δανία και την Κροατία (0,5%).

Τα πιο υψηλά ποσοστά ήταν στη Ρουμανία (3,9%), την Ουγγαρία (3,4%) και τη Λετονία (3,1%).

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές στην ευρωζώνη ήταν 0,2% υψηλότερες, ελαφρώς ανώτερα από το 0,1% που αναμενόταν.

Ο δομικός πληθωρισμός, τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά για τις αποφάσεις της, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ήταν 1,3% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, από 1% τον Μάιο.

Μία ακόμη πιο δομική μέτρηση, που εξαιρεί και τις τιμές του αλκοόλ και του καπνού, αυξήθηκε στο 1,1% τον Ιούνιο, από 0,8% τον Μάιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v