Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To ΔΝΤ χαμηλώνει την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% το 2019 και 3,5% το 2020, χαμηλότερα κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου.

To ΔΝΤ χαμηλώνει την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 και το 2020, ενώ έστειλε προειδοποίηση ότι περαιτέρω δασμοί ή ένα άτακτο Brexit μπορεί να επιβραδύνουν ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη και να αποδυναμώσουν τις επενδύσεις.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή του, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% το 2019 και 3,5% το 2020, χαμηλότερα κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου.

Πρόκειται για την τέταρτη υποβάθμιση των προβλέψεων από τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, το Ταμείο περιέκοψε την πρόβλεψή του και για το παγκόσμιο εμπόριο κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,5% για το 2019. Το εμπόριο αναμένεται να ανακάμψει στο 3,7% το 2020, περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση.

«Ο βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι το ενδεχόμενο δυσμενείς εξελίξεις -συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω δασμών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, αμερικανικών δασμών στα αυτοκίνητα ή ένα άτακτο Brexit, να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη, να αποδυναμώσουν τις επενδύσεις, να διαταράξουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και να επιβραδύνουν σημαντικά την παγκόσμια ανάπτυξη», σημειώνει στην έκθεση το ΔΝΤ.

Ωστόσο, το Ταμείο αύξησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο 2,6% το 2019. Υψηλότερα ανέβασε την εκτίμησή του και για την ανάπτυξη της ευρωζώνης τη φετινή χρονιά, στο 1,6%, ενώ άφησε αμετάβλητη στο 1,3% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v