Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωσε τα επιτόκια η Federal Reserve

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια. Ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και τον αδύναμο πληθωρισμό. Μειοψήφισαν δύο αξιωματούχοι. Προσγείωσε τις προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις ο Πάουελ.

Μείωσε τα επιτόκια η Federal Reserve

Η Fed μείωσε όπως αναμενόταν τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2008, επικαλούμενη ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και τον αδύναμο εγχώριο πληθωρισμό, ενώ έστειλε σήμα ότι είναι έτοιμη να μειώσει και άλλο το κόστος δανεισμού αν χρειαστεί. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Fed αναφέρει ότι μείωσε το επιτόκιο στο 2 με 2,25% από 2,25 με 2,5% προηγουμένως λόγω του αντίκτυπου των παγκόσμιων εξελίξεων στο οικονομικό outlook, αλλά και εξαιτίας των «υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων».

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί πώς τα εισερχόμενα στοιχεία θα επηρεάζουν την οικονομία, προσθέτοντας ότι θα δράσει «με τον κατάλληλο τρόπο για να διατηρήσει» την επέκταση της αμερικανικής οικονομίας. 

Την απόφαση δεν ψήφισαν ο Έρικ Ρόζενγκρεν και η Έσθερ Τζορτζ, oι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του επιτοκίου στα ίδια επίπεδα. 

Στην ανακοίνωση, η Fed τονίζει πως συνεχίζει να θεωρεί ότι η αγορά εργασίας είναι ισχυρή, ενώ προσθέτει ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών έχει ενισχυθεί. Επισημαίνει ωστόσο πως οι δαπάνες των επιχειρήσεων είναι αδύναμες.

Εκτός από τη μείωση των επιτοκίων, η Fed αποφάσισε επίσης να σταματήσει τη συρρίκνωση του ισολογισμού μετά τις 1 Αυγούστου, δύο μήνες νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί.

Πάουελ: Δεν ξεκινάει νέος κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής

Η μείωση των επιτοκίων αποσκοπεί στην επαναφορά του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τονίζοντας ότι η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη, η αβεβαιότητα γύρω από το εμπόριο και ο αδύναμος πληθωρισμός προκαλούν ανησυχία.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι από τον Ιούνιο και έπειτα έχουν καταγραφεί θετικές και αρνητικές εξελίξεις. Όπως σημείωσε, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο ήταν κοντά στις προσδοκίες, αλλά η ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Κίνα απογοήτευσαν.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο κ. Πάουελ τόνισε πως η μείωση των επιτοκίων είναι μια προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής στις οικονομικές συνθήκες και δεν πρόκειται για την αρχή ενός κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αποκλείει μια «μακρά» σειρά μειώσεων επιτοκίων.

Τούτη η διευκρίνηση από τον πρόεδρο της Fed οδήγησε σημαντικά χαμηλότερα τις αμερικανικές μετοχές, οι οποίες είχαν αρχικά αντιδράσει υποτονικά στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας.

Στη συνέχεια, και αφού είχε σημειωθεί μεγάλη πτώση στη Wall Street, ο κ. Πάουελ εξήγησε πως αυτό δεν σημαίνει ότι η Fed θα προχωρήσει σε μόνο μία μείωση επιτοκίων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v