Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: «Προσαρμογή» η μείωση των επιτοκίων

Ο πρόεδρος της Fed υποστήριξε πως η μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως η αρχή ενός νέου κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Πάουελ: «Προσαρμογή» η μείωση των επιτοκίων

Η μείωση των επιτοκίων αποσκοπεί στην επαναφορά του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τονίζοντας ότι η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη, η αβεβαιότητα γύρω από το εμπόριο και ο αδύναμος πληθωρισμός προκαλούν ανησυχία. 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι από τον Ιούνιο και έπειτα έχουν καταγραφεί θετικές και αρνητικές εξελίξεις. Όπως τόνισε, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο ήταν κοντά στις προσδοκίες, αλλά η ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Κίνα απογοήτευσαν. 

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο κ. Πάουελ υπογράμμισε επίσης πως η μείωση των επιτοκίων συνιστά μια προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής στις οικονομικές συνθήκες και δεν πρόκειται για την αρχή ενός κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αποκλείει μια «μακρά» σειρά μειώσεων επιτοκίων. 

Τούτη η διευκρίνηση από τον πρόεδρο της Fed οδήγησε σημαντικά χαμηλότερα τις αμερικανικές μετοχές, οι οποίες είχαν αρχικά αντιδράσει υποτονικά στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας. 

Στη συνέχεια, και αφού είχε σημειωθεί μεγάλη πτώση στη Wall Street, ο κ. Πάουελ εξήγησε πως αυτό δεν σημαίνει ότι η Fed θα προχωρήσει σε μόνο μία μείωση επιτοκίων.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v