Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: «Επιστράτευση» οδηγών βυτιοφόρων για την τροφοδοσία της αγοράς

Αργά χθες, η κυβέρνηση έδωσε εντολή στους οδηγούς να επιστρέψουν στην εργασία τους αφού εξαντλήθηκαν τα καύσιμα σε κάποιες περιοχές, όπως στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας.

Πορτογαλία: «Επιστράτευση» οδηγών βυτιοφόρων για την τροφοδοσία της αγοράς

Αυξάνονται οι πιθανότητες να αδειάσουν τα πρατήρια καυσίμων στην Πορτογαλία και να σημειωθούν ελλείψεις στα καύσιμα αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου της χώρας, καθώς οι οδηγοί των βυτιοφόρων ανακοίνωσαν ότι θα συμμορφωθούν με το διάταγμα της κυβέρνησης να επιστρέψουν στην εργασία τους, αλλά δεν θα εργαστούν υπερωριακά.

Οι οδηγοί ξεκίνησαν χθες απεργία επ’ αόριστον, τη δεύτερη για φέτος ύστερα από αντίστοιχη κινητοποίηση τον Απρίλιο, ζητώντας καλύτερους μισθούς και εργασιακές συνθήκες. Αργά χθες, η κυβέρνηση έδωσε εντολή στους οδηγούς να επιστρέψουν στην εργασία τους αφού εξαντλήθηκαν τα καύσιμα σε κάποιες περιοχές, όπως στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας.

Ο Πέντρο Παρντάλ Ενρίκες, αντιπρόεδρος του Εθνικού Συνδικάτου Μεταφορών Επικίνδυνων Υλών (SNMMP), δήλωσε ότι οι οδηγοί θα εργαστούν κανονικές οκτάωρες βάρδιες, καθώς θα συμμορφωθούν με το διάταγμα της κυβέρνησης, αλλά δεν θα γίνουν υπερωρίες. «Αυτό σημαίνει ότι θα εργαστούν περίπου το μισό από το κανονικό τους ωράριο», δήλωσε ο Παρντάλ Ενρίκες σήμερα το πρωί, προσθέτοντας ότι «σταδιακά θα πρατήρια θα αδειάσουν».

Νωρίς σήμερα, σχεδόν το ένα τρίτο των πρατηρίων της Πορτογαλίας είχαν ελάχιστες ή και καθόλου ποσότητες καυσίμων, σύμφωνα με ιστοσελίδα που παρακολουθεί την απεργία. Από την κινητοποίηση έχει ιδιαίτερα πληγεί η τουριστική περιοχή του Αλγκάρβε, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση ενεργειακής κρίσης την Παρασκευή ενόψει της απεργίας, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η τροφοδοσία των λιμένων, των νοσοκομείων, των αεροδρομίων και να καλυφθούν άλλες βασικές ανάγκες. Μεταξύ των μέτρων που εφαρμόστηκαν ήταν και η περιορισμένη διανομή με δελτίο στα πρατήρια καυσίμων.

Χθες, η κυβέρνηση με διάταγμά της έδωσε εντολή στους οδηγούς να επιστρέψουν στην εργασία τους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι, εάν δεν συμμορφωθούν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με φυλάκιση ή θα χάσουν τη δουλειά τους. Το διάταγμα επιτρέπει επίσης στην κυβέρνηση να κινητοποιήσει στρατιώτες προκειμένου να οδηγήσουν και να συνοδεύσουν τα βυτιοφόρα, εάν κριθεί απαραίτητο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v