Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα ύφεσης από την αντιστροφή καμπύλης σε ΗΠΑ-Βρετανία

Κάτω από το μηδέν η διαφορά μεταξύ αποδόσεων των διετών και των δεκαετών ομολόγων και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Η αντιστροφή δείχνει ότι διαφαίνεται ύφεση στον ορίζοντα.

Σήμα ύφεσης από την αντιστροφή καμπύλης σε ΗΠΑ-Βρετανία

Οι καμπύλες των αποδόσεων των αμερικανικών και των βρετανικών κρατικών ομολόγων αντιστράφηκαν, καθώς η μαζική στροφή των επενδυτών προς την ασφάλεια των ομολόγων έχει πυροδοτήσει μια ακόμα προειδοποίηση για ύφεση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των διετών και δεκαετών ομολόγων υποχώρησε κάτω από το μηδέν (σ.σ. δηλαδή οι αποδόσεις των βραχυχρόνιων τίτλων είναι υψηλότερες από αυτές των μακροπρόθεσμων) και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, μετά τα ισχνά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Τα χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας είχαν ήδη δημιουργήσει κλίμα στην αγορά, ενώ τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Γερμανία για τη δική της οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε το β’ τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση, έκαναν ακόμα εντονότερη την απαισιοδοξία.

Οι επενδυτές στρέφονται σε περιοχές της αγοράς ομολόγων που εξακολουθούν να προσφέρουν θετική απόδοση, που υπό κανονικές συνθήκες είναι τίτλοι πιο μακροχρόνιας ωρίμανσης που προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις, προκειμένου να προστατεύσουν τα κεφάλαιά τους από μια παγκόσμια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Όπως εξηγεί το Bloomberg, πρόκειται για μια δυσοίωνη εξέλιξη, διότι υποδηλώνει πως οι επενδυτές προτιμούν την ασφάλεια από το κέρδος.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρούσε κατά 8 μ.β. στο 1,62% ενώ του 2ετούς κατά 3 μ.β. στο 1,63%. Η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό. Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 2 μ.β. στο 0,457% και του 2ετούς αυξήθηκε κατά 1 μ.β. στο 0,478%, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, που διαμορφώθηκε υψηλότερα τόσο του στόχου της Τράπεζας της Αγγλίας (2%) όσο και των εκτιμήσεων των αναλυτών (1,9%).

Το Reuters σημειώνει πως είναι η πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, το 2008, που υπάρχει αντιστροφή στην καμπύλη των αποδόσεων των βρετανικών κρατικών ομολόγων, κάτι που παραδοσιακά αποτελεί ένδειξη πως ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι πλησιάζει η ύφεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v