Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουσκ: Ο Μπόρις Τζόνσον δεν προτείνει ρεαλιστικές εναλλακτικές

«Το backstop είναι μία ασφάλεια για την αποφυγή σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας, εκτός και αν βρεθεί μία εναλλακτική», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απαντώντας στην επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού.

Τουσκ: Ο Μπόρις Τζόνσον δεν προτείνει ρεαλιστικές εναλλακτικές

Η επιστολή που του έστειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν είχε «ρεαλιστικές εναλλακτικές» στο ιρλανδικό backstop, τόνισε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε μέσω Twitter: «Το backstop είναι μία ασφάλεια για την αποφυγή των σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας, εκτός και αν βρεθεί μία εναλλακτική».

«Αυτοί που είναι κατά του backstop και δεν προτείνουν ρεαλιστικές εναλλακτικές υποστηρίζουν στην ουσία τη νέα καθιέρωση συνόρων. Ακόμη και αν δεν το παραδέχονται».

ΕΕ: Μόνο με το backstop θα μείνουν ανοικτά τα σύνορα της Ιρλανδίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «αμφισβητεί» την έκκληση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσνο να καταργηθεί το δίχτυ ασφαλείας (backstop) του Brexit και λυπάται για την προσπάθειά του να αχρηστεύσει μια «απαραίτητη, νομικά λειτουργική λύση» προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία ενός ιρλανδικού συνόρου, αναφέρεται σε ένα έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Το σημείωμα ορίζει τη συμφωνημένη κοινή θέση των 27 χωρών της ΕΕ να μείνουν μαζί μετά το Brexit, μετά και την απόρριψη από τους θεσμούς της Ένωσης στις Βρυξέλλες της προσπάθειας του Τζόνσον να αλλάξει τους όρους του βρετανικού διαζυγίου.

«To backstop είναι μια απαραίτητη, νομικά λειτουργική λύση στη Συμφωνία Αποχώρησης προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή σε ένα σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας», αναφέρεται στο σημείωμα, που συντάχθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί όλες τις χώρες μέλη, στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ λυπάται που η νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να αντικαταστήσει μια νομικά λειτουργική λύση με μια δέσμευση ότι θα προσπαθήσει να εξεύρει μια λύση --που μένει ακόμη να βρεθεί-- μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου».

Το σημείωμα ανέφερε επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως η ΕΕ λυπάται που το Λονδίνο δεν έχει παράσχει «οποιεσδήποτε συγκεκριμένες προτάσεις» ως εναλλακτικές στο backstop, και που ορισμένα κομμάτια της επιστολής του Τζόνσον είναι «παραπλανητικά».

Η επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προτείνει να αντικατασταθεί η δικλείδα ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα -το αποκαλούμενο backstop- με τη δέσμευση για εφαρμογή εναλλακτικών κανόνων ως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, μετά το Brext.

Στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του, ο Τζόνσον επαναλαμβάνει ότι το backstop πρέπει να αφαιρεθεί από τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η ΕΕ με την προκάτοχό του, την Τερέζα Μέι. Ο ίδιος προσθέτει ότι πιστεύει πως είναι πιθανό να εξευρεθεί μια διευθέτηση και ότι αυτό αποτελεί την "ύψιστη προτεραιότητα" της κυβέρνησής του.

"Το ΗΒ και η ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει ότι «εναλλακτικές διευθετήσεις» μπορεί να αποτελούν μέρος της λύσης. Κατά συνέπεια: προτείνω να αντικατασταθεί το backstop με τη δέσμευση ότι θα εφαρμοστούν τέτοιες διευθετήσεις όσον το δυνατόν ευρύτερα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης" των δύο πλευρών, προστίθεται στην επιστολή.

Ο Τζόνσον, σύμφωνα με το ΑΠΕ, υποστηρίζει ότι το backstop είναι "μη βιώσιμο" επειδή είναι "αντιδημοκρατικό και ασύμβατο με την εθνική κυριαρχία του ΗΒ", όμως ο ίδιος δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στα σκληρά σύνορα. "Η κυβέρνηση δεν θα κάνει ελέγχους στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας. Θα δεχόμασταν ευχαρίστως μια νομικά δεσμευτική υπόσχεση για τον σκοπό αυτό και ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα πράξει το ίδιο", σημειώνει.

Το backstop θα υποχρέωνε τη Βρετανία να τηρήσει ορισμένους κανόνες της ΕΕ αν δεν βρεθεί κανένας άλλος τρόπος για να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v