Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: «Τσίμπησε» η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Αύγουστο

Ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής που αφορά τη συνολική επιχειρηματική αισιοδοξία «βυθίστηκε» ωστόσο στις 55,5 μονάδες, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Μάιο του 2013, από 58,8 τον Ιούλιο. Εβδομος μήνας συρρίκνωσης στη μεταποίηση, αν και με χαμηλότερο ρυθμό.

Ευρωζώνη: «Τσίμπησε» η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Αύγουστο

Ανέβασε ταχύτητα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, με βοήθεια από τον τομέα των υπηρεσιών, ενώ ο κλάδος της μεταποίησης συρρικνώθηκε με πιο χαμηλό ρυθμό.

Ωστόσο οι φόβοι για τον εμπορικό πόλεμο ρίχνουν τις προσδοκίες για το μέλλον στο πιο αδύναμο σημείο των τελευταίων έξι ετών.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο σύνθετος προκταρκτικός δείκτης ΡΜΙ – που θεωρείται καλή ένδειξη για την οικονομική υγεία – ανήλθε στις 51,8 μονάδες τον Αύγουστο, από 51,5 τον Ιούλιο. Ηταν υψηλότερα από την πρόβλεψη των 51,2 μονάδων, που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής που αφορά τη συνολική επιχειρηματική αισιοδοξία «βυθίστηκε» στις 55,5 μονάδες, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Μάιο του 2013, από 58,8 τον Ιούλιο.

Ο ΡΜΙ στον κλάδο υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 53,4 μονάδες, από 53,2 τον Ιούλιο - υψηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών για 53.

Η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για έβδομο μήνα συνεχόμενο, αν και με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τον Ιούλιο – ο δείκτης αυξήθηκε στις 47 μονάδες από 46,5 τον Ιούλιο, έναντι πρόβλεψης για 46,2.

Πως κινήθηκε η Γερμανία

Συνεχίζει να «δίνει μάχη» ο ιδιωτικός τομέας στη Γερμανία τον Αύγουστο, καθώς η ύφεση στη μεταποίηση επιβαρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ και ο τομέας των υπηρεσιών κατέβασε ελαφρώς τόνους.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος ΡΜΙ δείκτης της Markit, που παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, ενισχύθηκε στις 51,4 μονάδες από 50,9 τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Reuters.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών του Reuters, οι οποίοι ανέμεναν ότι θα φτάσει στις 50,5 μονάδες.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Ρhil Smith από τη Markit, τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά για να απομακρύνουν τον κίνδυνο μικρής συρρίκνωσης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v