Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίσκεψη-έκπληξη του Ιρανού ΥΠΕΞ στη Σύνοδο των G7

Γάλλος αξιωματούχος είπε πως δεν είναι προγραμματισμένες συνομιλίες μεταξύ Ιρανών και Αμερικανών αξιωματούχων, σημειώνοντας πως η επίσκεψη οριστικοποιήθηκε χθες. Για θετική συζήτηση έκανε λόγο πηγή από τη Γαλλία. Αρνήθηκε να σχολιάσει ο Τραμπ.

Επίσκεψη-έκπληξη του Ιρανού ΥΠΕΞ στη Σύνοδο των G7

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν μετέβη αεροπορικώς στο γαλλικό θέρετρο όπου φιλοξενείται η Σύνοδος των G7, μια απρόσμενη εξέλιξη σε μια σύνοδο που πραγματοποιείται σε τεταμένο κλίμα λόγω των διαφορών μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των συμμάχων από τη Δύση για μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και αυτό του Ιράν.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ πραγματοποιούσε συνομιλίες με τον Γάλλο εταίρο του Ζαν-Ιβ Λεντριάν στο περιθώριο της συνόδου των G7, προκειμένου να εκτιμηθεί το ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον, ανέφερε Γάλλος αξιωματούχος.

"Ο Ζαρίφ ήρθε την Παρασκευή στο Παρίσι με ιρανικές προτάσεις που προφανώς θα πρέπει να βελτιωθούν. Χθες έγιναν αρκετές συζητήσεις ανάμεσα στους ηγέτες της Ομάδας και είναι σημαντικό τώρα να ενημερωθεί ο Ζαρίφ ώστε να συνεχίσει να μειώνεται το χάσμα...σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσαμε να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και να δημιουργήσουμε χώρο για τις διαπραγματεύσεις", πρόσθεσε η πηγή.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι δεν είναι προγραμματισμένες συνομιλίες ανάμεσα σε Ιρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους σε αυτό το στάδιο και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του Ζαρίφ οριστικοποιήθηκε χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο, οι συζητήσεις του κ. Ζαρίφ διήρκεσαν σχεδόν τρεισήμισι ώρες, περιλαμβανομένου ενός ημίωρου με τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Κατά τον ίδιο, οι συζητήσεις ήταν θετικές και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της συνόδου των ηγετών των G7 απόψε και αύριο.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: "Συνάντησα τον @EmmanuelMacron στο περιθώριο της #G7Biarritz μετά μια εκτενή συζήτηση" με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, αναρτώντας δύο φωτογραφίες από τη συνάντηση. "Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε".

Ο ίδιος, πάντως, υποστήριξε πως η πρόσκληση που έλαβε για να μεταβεί στο Μπιαρίτς και η άφιξή του εκεί έγιναν "σε συμφωνία" με τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς νωρίτερα για τις αναφορές για την άφιξη του κ. Ζαρίφ στην Μπιαρίτς, που είχε αποκλειστεί προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σύνοδος των G7 στο διάστημα από το Σάββατο μέχρι αύριο Δευτέρα, ο κ. Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει. «No comment» ήταν η απάντησή του.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σχολίασε πως ο Αμερικανός πρόεδρος εξεπλάγη που προσκλήθηκε στο περιθώριο της συνόδου των G7 ο κ. Ζαρίφ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προσπαθήσει πολύ να πέσουν οι τόνοι μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, από τότε που ο κ. Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και επανέφερε τις κυρώσεις στην ιρανική οικονομία.

Νωρίτερα σήμερα, στη σύνοδο, ο κ. Τραμπ φάνηκε να αδιαφορεί για τις γαλλικές προσπάθειες να μεσολαβήσει με το Ιράν, λέγοντας πως ενώ χαίρεται που το Παρίσι προσπαθεί να προσεγγίσει την Τεχεράνη για να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, ωστόσο ο ίδιος θα προχωρήσει τις δικές του πρωτοβουλίες.

Η Γαλλία και οι ηγέτες των G7 είχαν συμφωνήσει πως ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα έπρεπε να πραγματοποιήσει συνομιλίες και να μεταφέρει μηνύματα στο Ιράν. Ωστόσο, ο κ. Τραμπ, που προωθεί μια πολιτική μέγιστης πίεσης στο Ιράν, κράτησε αποστάσεις από την πρόταση αυτή, λέγοντας πως δεν την είχε συζητήσει καν.

Ο κ. Μακρόν, που έχει ηγηθεί της προσπάθειας για αποκλιμάκωση της έντασης, φοβούμενος πως μια κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας θα «έβαζε φωτιά» στη Μέση Ανατολή, συναντήθηκε με τον κ. Ζαρίφ την Παρασκευή. Στόχος της συνάντησης ήταν να συζητηθούν σχέδια για αποκλιμάκωση της κρίσης, περιλαμβανομένης της μείωσης ορισμένων αμερικανικών κυρώσεων ή της παροχής στο Ιράν κάποιου μηχανισμού οικονομικής αποζημίωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v