Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ: Ελπίζω να μη χρειαστούν δασμοί σε γερμανικά αυτοκίνητα

Συζητήσαμε εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να κλείσει αυτή όσο το δυνατόν πιο σύντομα. «Η Κίνα τηλεφώνησε και θέλει νέες συνομιλίες», πρόσθεσε ο Τραμπ, ενώ το Πεκίνο να ζητάει «επιστροφή στη λογική».

Τραμπ: Ελπίζω να μη χρειαστούν δασμοί σε γερμανικά αυτοκίνητα

Συμφωνήσαμε σε πολλά πράγματα με την Ανγκελα Μέρκελ, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ από τη Γαλλία και τη Σύνοδο των Επτά.

Πρόσθεσε ότι η Σύνοδος ήταν παραγωγική, αλλά και ότι ελπίζει να μη χρειαστεί να εξετάσει την επιβολή δασμών σε γερμανικά αυτοκίνητα.

«Συζητήσαμε μία εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ συμφωνήσαμε με τη Μέρκελ ότι το Ιράν δεν πρέπει να έχει πυρηνικά», είπε χαρακτηριστικά.

Τραμπ: Μεγάλη ενότητα στη G7 για το θέμα του Ιράν

Μεγάλη ενότητα υπήρξε μεταξύ των ηγετών της Ομάδας των Επτά όσον αφορά τη διαχείριση του Ιράν, στη σύνοδό τους στη Γαλλία, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε επίσης ότι έφτασαν πάνω-κάτω σε ένα συμπέρασμα.

Ωστόσο, άλλη άποψη εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία καθόταν δίπλα του, δηλώνοντας ότι αν και η ίδια και ο Τραμπ είχαν παραγωγικές συνομιλίες για το θέμα του Ιράν, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για το ζήτημα.

Μέρκελ: Να κλείσει γρήγορα η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

Η Γερμανία θέλει η Ευρωπαϊκή Ενωση να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα μία εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος της Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ανγκελα Μέρκελ είπε στους δημοσιογράφους, κατά την ενημέρωση Τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Συνόδου της G7: «Θέλουμε να μιλήσουμε τώρα για την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχοντας βαθύτερες συνομιλίες το συντομότερο δυνατό».

«Μας ενδιαφέρει να εντατικοποιηθεί το εμπόριο. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις. Η Γερμανία, μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, εργάζεται σκληρά γι’ αυτό».

Τραμπ: Οι Κινέζοι επικοινώνησαν μαζί μας, θέλουν νέες συνομιλίες

Η κινεζική κυβέρνηση προχώρησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ομάδα του στην Ουάσιγκτον την Κυριακή και ζήτησε να ξεκινήσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες, όπως είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους και μεταδίδει το Bloomberg.

«Η Κίνα τηλεφώνησε χθες το βράδυ στους κορυφαίους εμπορικούς διαπραγματευτές μας και είπε “ας επιστρέψουμε στο τραπέζι [του διαλόγου]”, οπότε θα επιστρέψουμε και νομίζω ότι θέλουν να κάνουν κάτι. Εχουν πληγεί τόσο σοβαρά, ενώ καταλαβαίνουν ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει κάτι και έχω μεγάλο σεβασμό σε αυτό. Είναι μία πολύ θετική εξέλιξη για τον κόσμο», είπε από τη Γαλλία, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των Επτά.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα ανακοίνωσε επιπλέον δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας $75 δισ. την Παρασκευή. Στη συνέχεια, ο Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τις αμερικανικές εταιρείες να βρουν μία «εναλλακτική» όσον αφορά τη λειτουργία τους στην Κίνα.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε μετά ότι θα αυξήσει τους υπάρχοντες δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας $250 δισ. στο 30% από 25%, την 1η Οκτωβρίου, καθώς και ότι θα επιβάλει φόρους 15% από 10% που είναι σήμερα, σε κινεζικές εισαγωγές αξίας $300 δισ. από την 1η Σεπτεμβρίου.

Κίνα: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας, εάν προχωρήσουν οι δασμοί

Ετοιμη να κάνει περισσότερα βήματα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της δήλωσε ότι είναι η Κίνα, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες κινηθούν προς την ενεργοποίηση των δασμών.

Σύμφωνα με το Reuters, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ενημέρωσε τη Δευτέρα, ότι αντιτίθεται σθεναρά στους νέους αμερικανικούς δασμούς, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να λύσουν τα θέματά τους μέσω συνομιλιών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου είπε επίσης ότι ελπίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επιστρέψουν στο μονοπάτι της λογικής, καθώς και ότι η «αποσύνδεση» δεν θα επιλύσει τα τρέχοντα προβλήματα.

RTRS: Τα βρήκαν Γαλλία και ΗΠΑ για τον γαλλικό ψηφιακό φόρο

Σε συμβιβαστική συμφωνία για τον ψηφιακό φόρο της Γαλλίας έφτασαν οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί διαπραγματευτές.

Ο γαλλικός φόρος σε γίγαντες της τεχνολογίας ώθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλήσει με ξεχωριστό φόρο τις εισαγωγές γαλλικών κρασιών, σύμφωνα με πηγή του Reuters, που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Το συμβιβαστικό ντιλ μεταξύ του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ και του Αμερικανού ομολόγου του, Στίβεν Μνούτσιν και του οικονομικού συμβούλου Λάρι Κάντλοου προβλέπει ότι η Γαλλία θα επιστρέφει στις εταιρείες τη διαφορά μεταξύ του γαλλικού φόρου και της φορολόγησης που καταρτίζεται από τον Οργανσιμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Το προσχέδιο της συμφωνίας θα υποβληθεί στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Εμανουέλ Μακρόν, αργότερα τη Δευτέρα, στη Σύνοδο της Ομάδας των Επτά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον γαλλικό ψηφιακό φόρο, προβλέπεται συντελεστής 3% σε έσοδα από ψηφιακές υπηρεσίες στη Γαλλία, όταν η τεχνολογική εταιρεία εισπράττει πάνω από 25 εκατ. ευρώ στη χώρα και πάνω 750 εκατ. παγκοσμίως.  

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος Ρόμπερτ Λάιτιζερ είχε δηλώσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει εντολή για να γίνει έρευνα, καθώς ήθελε να εξετάσει κατά πόσο αυτός συνιστά αθέμιτη εμπορική πρακτική, με στόχο τους τεχνολογικούς αμερικανικούς γίγαντες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v