Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Νέα καθυστέρηση του Brexit θέλει η αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι ο πιο ασφαλής τρόπος για να ξεφορτωθούν τη διορία της 31ης Οκτωβρίου, «προς την οποία ο πρωθυπουργός κατευθύνεται με όλο και μεγαλύτερη απερισκεψία», είναι να αλλάξει ο νόμος. Σκέψεις και για πρόταση μομφής, για να αποφύγουν Brexit χωρίς συμφωνία.

Βρετανία: Νέα καθυστέρηση του Brexit θέλει η αντιπολίτευση

Τα βρετανικά κόμματα της αντιπολίτευσης ενημέρωσαν την Τρίτη ότι συμφώνησαν να συνεργαστούν για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, μέσω της θέσπισης νομοθεσίας ή της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, είναι αποφασισμένα να εμποδίσουν μία έξοδο χωρίς συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου.

Η Caroline Lucas, μέλος του κοινοβουλίου με τους Πράσινους, είπε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συναντήθηκαν την Τρίτη για να συζητήσουν την τακτική που θα ακολουθήσουν, συμφώνησαν ότι η αλλαγή του νόμου είναι ο καλύτερος τρόπος για να προκαλέσουν την κυβέρνηση.

Θα προσπαθήσουν να περάσουν νόμο που θα υποχρεώνει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει παράταση, όσον αφορά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτρέποντας ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η Lucas.

Συμφώνησαν ότι η νομοθεσία «είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να προσπαθήσουν να επεκτείνουν το Αρθρο 50, να ξεφορτωθούν τη διορία της 31ης Οκτωβρίου, προς την οποία ο πρωθυπουργός κατευθύνεται με όλο και μεγαλύτερη απερισκεψία», είπε στο BBC.

Η Βουλή επιστρέφει από την θερινή διακοπή των εργασιών της την ερχόμενη εβδομάδα και ετοιμάζεται για μάχη με τον Μπόρις Τζόνσον.

Προειδοποίηση Φάρατζ σε Τζόνσον: Brexit χωρίς συμφωνία ή εκλογές

Ο επικεφαλής του κόμματος για το Brexit Νάιτζελ Φάρατζ πρότεινε στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ένα είδος εκλογικής εκεχειρίας, αν αποφασίσει άτακτο Brexit, αλλά προειδοποίησε ότι τυχόν μαγειρέματα με την αποχώρηση θα προκαλέσουν αντιδράσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

"Θα βάλουμε τη χώρα μπροστά από το κόμμα και θα το κάνουμε κάθε φορά," δήλωσε ο Φάρατζ, αναφερόμενος στο σενάριο ο Τζόνσον να προχωρήσει σε άτακτο Brexit και να βρεθεί αντιμέτωπος με εκλογές. "Σε μια τέτοια περίπτωση, θα είμαστε έτοιμοι να τον βοηθήσουμε, να συνεργαστούμε ίσως, δεν ξέρω, με μια εκεχειρία στις εκλογές".

Ο Φάρατζ είπε ότι "ένα ξεκάθαρο Brexit" στις 31 Οκτωβρίου αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή για τους ψηφοφόρους, αλλά διερωτήθηκε αν μπορεί να εμπιστευτεί κανείς τον Τζόνσον για το Brexit.

Η συμφωνία αποχώρησης της ΕΕ, δήλωσε ο Φάρατζ, ήταν η χειρότερη στην ιστορία, ενώ υποπτεύεται ότι ο Τζόνσον θα προσπαθήσει να τροποποιήσει τη Συμφωνία Αποχώρησης που έχει ψηφίσει η βρετανική Βουλή. "Υπάρχει πιθανότητα πάνω από 50% να έχουμε εκλογές το φθινόπωρο", δήλωσε ο Φάρατζ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v