Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Θύελλα μετά την απόφαση Τζονσον να κλείσει τη Βουλή

Η κίνηση έχει ως στόχο να εμποδίσει τους βουλευτές να αποτρέψουν το Brexit στις 31 Οκτωβρίου. Να καταθέσει εφικτές προτάσεις για το διαζύγιο, το συντομότερο δυνατό, ζητάει η Κομισιόν. Για συνταγματικό σκάνδαλο μιλούν βουλευτές.

Βρετανία: Θύελλα μετά την απόφαση Τζονσον να κλείσει τη Βουλή

Η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον να ανασταλεί η κοινοβουλευτική περίοδος κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την 31η Οκτωβρίου, όταν λήγει η διορία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Οι βουλευτές θα έχουν όλο τον χρόνο να συζητήσουν», πρόσθεσε σε δήλωσή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky ο κ. Τζόνσον, την ώρα που η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου προκάλεσε την πτώση της λίρας και τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Η ενέργειά του έχει ως στόχο να εμποδίσει τους Βρετανούς βουλευτές να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.

Σε επιστολή του προς τους βουλευτές ο κ.Τζόνσον σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για το πώς θα περάσει μία νέα συμφωνία για το Brexit, εάν αυτή συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες.

Η διακοπή των εργασιών της βουλής θα δώσει στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον την ευκαιρία να καθυστερήσει μέχρι τη 14η Οκτωβρίου την Ομιλία της Βασίλισσας στο κοινοβούλιο, που περιλαμβάνει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Με τον τρόπο αυτόν οι Bρετανοί βουλευτές δεν θα έχουν τον αναγκαίο χρόνο για να ψηφίσουν νομοθεσία που θα αποτρέπει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Οι ψηφοφορίες επί της Ομιλίας της Βασίλισσας είναι πιθανόν να διεξαχθούν τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, διευκρίνισε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Το βρετανικό κοινοβούλιο δεν συνεδριάζει συνήθως για διάστημα περίπου τριών εβδομάδων στο τέλος του Σεπτεμβρίου και τις αρχές του Οκτωβρίου, όταν τα βρετανικά πολιτικά κόμματα πραγματοποιούν τα ετήσια συνέδριά τους. 

Στο άκουσμα της είδησης, η βρετανική λίρα κινείται χαμηλότερα κατά 0,8%, στο $1,2189.

Τζ. Κόρμπιν: Πρέπει να λογοδοτήσει

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν έγραψε στην βασίλισσα Ελισάβετ για να της εκφράσει την ανησυχία του για την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για να την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου και για να ζητήσει συνάντηση μαζί της, σύμφωνα με την επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian Χέδερ Στιούαρτ.

Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να λογοδοτήσει στους βουλευτές αφού επιδιώκει την αύξηση του χρόνου κατά τον οποίο το κοινοβούλιο δεν θα βρίσκεται σε λειτουργία, δήλωσε ο ίδιος ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Πρέπει να λογοδοτήσει στο κοινοβούλιο - όχι κλείνοντας το κοινοβούλιο, αλλά παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις και απαντώντας στις ερωτήσεις... Οταν το κοινοβούλιο θα συνέλθει βάσει του χρονοδιαγράμματός του για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την επόμενη εβδομάδα, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να προωθήσουμε νομοθεσία για να προλάβουμε αυτό που πάει να κάνει και το δεύτερο θα είναι η κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του σε κάποια στιγμή», είπε.

«Συνταγματικό σκάνδαλο»

«Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνταγματικό σκάνδαλο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου. «Οποιον μανδύα και να ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής τώρα είναι να εμποδισθεί το κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του».

«Σκάνδαλο και απειλή προς την δημοκρατία», κατήγειλε ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Είμαι σοκαρισμένος από την ανευθυνότητα της κυβέρνησης Τζόνσον, που μιλά για κυριαρχία και ταυτόχρονα επιδιώκει να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για να αποφύγει τον έλεγχο των σχεδίων για ένα ανεύθυνο Brexit χωρίς συμφωνία», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκοτίας.

Ο Τομ Μπρέικ, εκπρόσωπος για το Brexit του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος είπε: «... ο Μπόρις Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δεν θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από την μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπισθεί με σιδηρά πυγμή», δήλωσε ο Τομ Μπρέικ, εκπρόσωπος για το Brexit του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

«Δεν έχουμε μία "νέα κυβέρνηση". Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία κατάφωρη επίθεση στην δημοκρατία μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», είπε ο Τομ Γουότσον, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος. «Είναι σκανδαλώδες ότι το κοινοβούλιο θα κλείσει σε μία στιγμή κρίσης καθώς έχουμε μπροστά μας την έξοδο χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την οποία δεν υπάρχει εντολή. Η δημοκρατία μας κινδυνεύει από έναν αδίστακτο πρωθυπουργό, ο οποίος εξελέγη από λιγότερα από εκατό χιλιάδες κομματικά μέλη», δήλωσε η βουλευτή Αννα Σούμπρι επικεφαλής του Change UK.

«Θα αποτελέσει συνταγματικό σκάνδαλο αν το κοινοβούλιο εμποδισθεί να ελέγξει την κυβέρνηση σε μία στιγμή εθνικής κρίσης. Βαθιά αντιδημοκρατικό», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Η Κομισιόν καλεί τη Βρετανία να καταθέσει νέες προτάσεις για το Brexit το ταχύτερο δυνατό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τη Βρετανία να καταθέσει οποιεσδήποτε προτεινόμενες αλλαγές στη συμφωνία διαζυγίου για το Brexit το ταχύτερο δυνατό, αρνούμενη να σχολιάσει το αίτημα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει το κοινοβούλιο.

«Η υπόθεση εργασίας μας είναι πως το Brexit θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου και ότι αυτό θα συμβεί με μια συμφωνία» δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. «Για να γίνει αυτό, βεβαίως, όσο πιο σύντομα δούμε εφικτές προτάσεις, τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε.

Σήμερα, όπως θυμίζει το ΑΠΕ, ο Βρετανός διαπραγματευτής για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ συναντήθηκε με ομολόγους του της ΕΕ, όμως η Επιτροπή δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις συζητήσεις τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v