Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε ο Κόντε

Μετά από τρεις περιπετειώδεις εβδομάδες, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας έδωσε στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από το Κίνημα των 5 Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα.

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε ο Κόντε

Ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε το πράσινο φως για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία την Πέμπτη, σύμφωνα με αξιωματούχο της ιταλικής προεδρίας, μετά από τρεις περιπετειώδεις εβδομάδες.

Η εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στις ταραχώδεις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Ματαρέλα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και έδωσε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από το Κίνημα των 5 Αστέρων και το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα. Ορκισμένοι εχθροί στο παρελθόν, τα δύο κόμματα ξεκίνησαν συνομιλίες μετά την αποχώρηση της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά από την κυβέρνηση συνασπισμού και το αίτημά της για πρόωρες εκλογές.

Η κίνηση του επικεφαλής της Λέγκας και ευρωσκεπτικιστή Ματέο Σαλβίνι γύρισε μπούμερανγκ και το βράδυ της Τετάρτης, το αντικαθεστωτικό Κίνημα των 5 Αστέρων και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσαν την έναρξη συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον τεχνοκράτη Κόντε.

Οι δύο πλευρές μένει να συμφωνήσουν στην κατανομή των αρμοδιοτήτων και στην στελέχωση του υπουργικού συμβουλίου. Ο επικεφαλής των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και ο εταίρος του Νικόλα Τζινκαρέτι διαβεβαίωσαν ότι θα βρουν κοινό τόπο για το καλό της χώρας.

Ο σχηματισμός της νέας ιταλικής κυβέρνησης είναι καλά νέα για την Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι είναι ευτυχής που βλέπει πως αναλαμβάνει «μία σταθερή και προοδευτική» κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v