Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γλίτωσε τα χειρότερα το Πουέρτο Ρίκο από τον τυφώνα Ντόριαν

Ο Ντόριαν, συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 130 χιλιομέτρων την ώρα είναι πλέον τυφώνας κατηγορίας 1, στην πεντάβαθμη κλίμακα Saffir-Simpson.

Γλίτωσε τα χειρότερα το Πουέρτο Ρίκο από τον τυφώνα Ντόριαν

Το Πουέρτο Ρίκο γλίτωσε τα χειρότερα από τον τυφώνα Ντόριαν, ο οποίος αναμένεται να ενισχυθεί προτού πλήξει το Σαββατοκύριακο τη Φλόριντα των ΗΠΑ, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σφοδρές βροχοπτώσεις συνοδευόμενες από επικίνδυνους ανέμους έπληξαν το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο καταστράφηκε πριν από δύο χρόνια από τον τυφώνα Μαρία, όμως ο Ντόριαν έχει ήδη αρχίσει να απομακρύνεται από το νησί, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), το οποίο ήρε την προειδοποίηση για την περιοχή.

Η κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο Γουάντα Βάσκες ανακοίνωσε ότι σήμερα θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία και οι κυβερνητικές υπηρεσίες, χαρακτηρίζοντας τον τυφώνα «πραγματική άσκηση» για να εκτιμηθεί η ικανότητα του νησιού να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους καταστροφές. «Η απειλή έχει περάσει», τόνισε.

Εξαιτίας του τυφώνα έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος στο Πουέρτο Ρίκο, ένας 80χρονος άνδρας, ο οποίος έπεσε από σκάλα στην οποία είχε ανέβει για να επισκευάσει τη στέγη του σπιτιού του την ώρα που είχαν ξεκινήσει να πνέουν πολύ δυνατοί άνεμοι.

Ο Ντόριαν, συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 130 χιλιομέτρων την ώρα είναι πλέον τυφώνας κατηγορίας 1, στην πεντάβαθμη κλίμακα Saffir-Simpson. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενισχυθεί και να προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις στην Καραϊβική, σύμφωνα με το NHC.

Η πολιτεία της Φλόριντα κηρύχθηκε χθες Τετάρτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενόψει της άφιξης του τυφώνα, προκειμένου να είναι «εντελώς προετοιμασμένη για τον Ντόρια», όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες που ζουν σε παράκτιες περιοχές «να κάνουν προμήθειες τροφίμων, νερού και φαρμάκων για επτά ημέρες».

«Ανίκανοι» ή «διεφθαρμένοι»

Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε χθες Τετάρτη με σφοδρότητα τη διαφθορά στο Πουέρτο Ρίκο. «Το Πουέρτο Ρίκο είναι ένα από τα πιο διεφθαρμένα μέρη στον κόσμο», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος για την ελεύθερη συνδεδεμένη Πολιτεία των ΗΠΑ.

«Το πολιτικό τους σύστημα είναι κατεστραμμένο και οι ηγέτες τους είναι είτε ανίκανοι είτε διεφθαρμένοι», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «δισεκατομμύρια δολάρια» που αποδεσμεύτηκαν μετά το πέρασμα του τυφώνα Μαρία το 2017, πήγαν σε «διεφθαρμένους πολιτικούς».

«Και, ειρήσθω εν παρόδω, είμαι το καλύτερο πράγμα που έχει συμβεί στο Πουέρτο Ρίκο», πρόσθεσε.

«Η Fema (σ.μ. η αμερικανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων) και όλες οι άλλες (αμερικανικές υπηρεσίες) είναι έτοιμες και θα κάνουν πολύ καλή δουλειά. Και όταν αυτό συμβεί, να τους το πείτε και να τις ευχαριστήσετε θερμά, όχι όπως την προηγούμενη φορά», υπογράμμισε ο Τραμπ στο Twitter, ενώ επιτέθηκε και στην «ανίκανη» δήμαρχο του Σαν Χουάν, την Κάρμεν Γιούλιν Κρους.

Η Κρους από την πλευρά της επέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι είπε «για μία ακόμη φορά ψέματα» όταν έγραψε στο Twitter την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν πέρυσι ποσό «ρεκόρ» 92 δισεκ. δολαρίων για να βοηθήσουν το Πουέρτο Ρίκο να αντιμετωπίσει τις ζημιές από τον τυφώνα Μαρία.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Fema, το Κογκρέσο προσέφερε 42,5 δισεκ. δολάρια, ενώ το Πουέρτο Ρίκο έχει λάβει μέχρι στιγμής μόνο 14 δισεκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v