Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μπόρις Τζόνσον έχασε την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή

Με 328 ψήφους υπέρ και 301 κατά το κοινοβούλιο πήρε τον έλεγχο. Με εκλογές απειλεί ο Μπόρις Τζόνσον αν χάσει την ψηφοφορία που θα γίνει σήμερα και η οποία προβλέπει παράταση για το Brexit αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχασε την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή

Με 27 ψήφους διαφορά πέρασε η πρόταση για έλεγχο του Brexit. Οι ψήφοι ήταν 328 υπέρ και 301 κατά. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα προκηρύξει εκλογές αν σήμερα οι αντάρτες περάσουν ρύθμιση για παράταση του Brexit. Απαντώντας για την ήττα του στην ψηφοφορία, η οποία δίνει στο κοινοβούλιο έλεγχο της ατζέντας του υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία… για τις συνέπειες αυτής της ψηφοφορίας».

«Η ρύθμιση που θα ψηφιστεί αύριο δίνει τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει περισσότερους δισταγμούς, περισσότερη καθυστέρηση και περισσότερη σύγχυση. Και θα σημαίνει ότι η ΕΕ θα μπορεί να αποφασίσει πόσο θα κρατήσει αυτή την χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Και καθώς αρνούμαι να συμφωνήσω με αυτό το σχέδιο θα πρέπει να κάνουμε μια επιλογή. Αν ψηφιστεί αυτή η ρύθμιση οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν ποιοι θα πάνε στις Βρυξέλλες στις 17 Οκτωβρίου για να λύσουν το θέμα και να πάει η χώρα μπροστά».

«Αν οι βουλευτές ψηφίσουν για να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και επιβάλουν μια ακόμα καθυστέρηση χωρίς νόημα στο Brexit, δυνητικά για χρόνια, τότε θα είναι ο μόνος τρόπος για να λυθεί αυτό και επιβεβαιώνω ότι σήμερα καταρτίζουμε νομοσχέδιο για πρόωρες εκλογές».

Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ότι θα υποκλινόταν σε οτιδήποτε απαιτούσαν οι Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος μπορεί να αποσπάσει καλύτερη συμφωνία από τις Βρυξέλλες. Επανέλαβε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν απαιτείται.

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του αντέτεινε ότι είναι καθαρό πως σε αυτό το κοινοβούλιο δεν υπάρχει συναίνεση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Αποπομπές

Οι κοινοβουλευτικοί της συμπολίτευσης που τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας στη Βουλή των Κοινοτήτων με σκοπό την αποτροπή του no-deal Brexit θα αποπεμφθούν από το κόμμα, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, διευκρινίζοντας ότι ήδη άρχισε να τους ενημερώνει στέλεχος των Συντηρητικών που είναι επικεφαλής της ομάδας που εντέλλεται να τηρεί την κομματική πειθαρχία.

«Ο επικεφαλής whip [σ.σ. κομματικό στέλεχος αρμόδιο για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στο κοινοβούλιο] μιλάει τους βουλευτές των Τόρις που δεν ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης απόψε [σ.σ. χθες Τρίτη]. Θα απολέσουν την κομματική τους ιδιότητα», είπε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού των Συντηρητικών, του Μπόρις Τζόνσον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v