Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οχι» Βουλής σε Τζόνσον και για τις πρόωρες εκλογές

Δεν πέρασε από το βρετανικό κοινοβούλιο ούτε η πρόταση για εκλογές στις 15 Οκτωβρίου. Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για παράταση του Brexit. «Καμπανάκι» από ΕΕ.

«Οχι» Βουλής σε Τζόνσον και για τις πρόωρες εκλογές

Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε την Τετάρτη από τους βρετανούς βουλευτές να στηρίξουν το σχέδιο για διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου μετά τη νέα ήττα στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η πρόταση ψηφίστηκε από μόλις 298 βουλευτές, τη στιγμή που ο βρετανός πρωθυπουργός χρειαζόταν στήριξη από τα δυο τρίτα των βουλευτών (434 βουλευτές). 56 βουλευτές τάχθηκαν εναντίον ενώ οι Εργατικοί απείχαν από την ψηφοφορία. 

Νωρίτερα, το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ νομοσχεδίου που έχει σαν στόχο να αποτρέψει μια έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. 

Το νομοσχέδιο πέρασε με 327 ψήφους υπέρ και 299 κατά. Προηγουμένως είχε εγκριθεί το πρώτο στάδιο του νόμου για την καθυστέρηση του Brexit, με 329 ψήφους υπέρ και 300 κατά.

Αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι το νομοσχέδιο βάζει ουσιαστικά τέλος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και απηύθυνε έκκληση για εκλογές στις 15 Οκτωβρίου. Ειδικότερα, ο αρχηγός των Τόρις ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αφαιρεί από τη χώρα το δικαίωμα να αποφασίσει πόσο θα παραμείνει στην Ε.Ε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τώρα ο βρετανικός λαός πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι αυτός ή ο Τζέρεμι Κόρμπιν το πρόσωπο που θα επιλύσει το ζήτημα αυτό με την Ε.Ε., υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνουν εκλογές στις 15 Οκτωβρίου.

O αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, απάντησε στον κ. Τζόνσον λέγοντας ότι το κόμμα του θα στηρίξει τη διενέργεια εκλογών μόνο όταν το νομοσχέδιο για την καθυστέρηση του Brexit κυρωθεί σε νόμο. Παράλληλα, κατηγόρησε τον αντίπαλο του ότι δεν έχει στρατηγική για το Brexit και ότι προσφέρει εκλογές με το «δηλητήριο» μιας άτακτης εξόδου.

Ο κ. Τζόνσον έχει δεσμευθεί για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, είτε έχει υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία με τις Βρυξέλλες είτε όχι. 

Νωρίτερα την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι το νομοσχέδιο από τους αντάρτες βουλευτές είναι το μόνο που εμποδίζει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στις 31 Οκτωβρίου, ενώ θα προκαλέσει μεγαλύτερη καθυστέρηση. Υπογράμμισε ότι «εάν αυτό περάσει, πρέπει να προχωρήσουμε σε εκλογές στις 15 Οκτωβρίου», ενώ πρόσθεσε ότι «κάνουμε ουσιαστική πρόοδο στο Brexit».

«Θα βγάλουμε το backstop και θα έχουμε μία συμφωνία. Oι προετοιμασίες για έξοδο χωρίς συμφωνία έχουν προχωρήσει πάρα πολύ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

O αρχηγός των Τόρις εξαπέλυσε παράλληλα σφοδρή επίθεση στον Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτηρίζοντας τον «χλωριωμένο κοτόπουλο». «Μπορώ να δω μόνο ένα χλωριωμένο κοτόπουλο σε αυτή τη Βουλή και κάθεται σε αυτό το έδρανο» σημείωσε ο κ. Τζόνσον.

Eυρωπαίος αξιωματούχος: Αθλος αν επιτευχθεί συμφωνία ως τις 31 Οκτωβρίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφιβάλλει κατά πόσο είναι εφικτό να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, όπως επιθυμεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.

«Η ιδέα ότι μέσα σε λίγες ημέρες μπορεί να κατατεθεί μια πρόταση, να την διαπραγματευτούμε, να εγκριθεί από τη σύνοδο (κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου) και κατόπιν να επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους και τους Βρετανούς βουλευτές συνιστά άθλο, είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε» σημείωσε αυτή η ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v