Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DW: Τρεις ήττες για τον «tragic Τζόνσον»

Ταπεινωμένος εξήλθε ο Βρετανός πρωθυπουργός από τις ψηφοφορίες, τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας του Κοινοβουλίου μετά τις διακοπές. Η αντιπολίτευση είπε όχι σε οποιαδήποτε απόπειρα αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

DW: Τρεις ήττες για τον «tragic Τζόνσον»

Με πλειοψηφία 28 ψήφων, 327 έναντι 299, το Βρετανικό Κοινοβούλιο απεφάνθη: Όχι σε οποιαδήποτε απόπειρα αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Ήταν η τρίτη ήττα του Μπόρις Τζόνσον, στις δύο πρώτες ημέρες της εμφάνισής του στη Βουλή με το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Συμπεριφορά bullying

Ο πολλαπλά ταπεινωμένος πρωθυπουργός έλαβε τα επίχειρα της κυνικής στάσης του και των συνεχών απειλών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς τους βουλευτές του Κοινοβουλίου. Το επιτελείο του, υπό τον λαϊκιστή σύμβουλό του Ντόμινικ Κάμινγκς, που δεν είναι καν μέλος του Συντηρητικού Κόμματος, υιοθέτησε από την αρχή συμπεριφορά bullying, ενισχύοντας τα αντικοινοβουλευτικά ένστικτα του Μπόρις Τζόνσον.

Μάλλον θεώρησαν τη Βουλή ως παιδική χαρά για ενηλίκους, ανάλογες με το ιδιωτικό σχολείο Ίτον ή φοιτητικό όμιλο της Οξφόρδης, στα οποία ανετράφη ο πρωθυπουργός, όταν από παιδί αντιλαμβανόταν την πρωθυπουργία ως ιερή αποστολή του.

Στην αντεπίθεση, μετά τις δύο συνεχείς ήττες του, ο κ. Τζόνσον προκάλεσε την αντιπολίτευση με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Κατέθεσε, μάλιστα, και σχετική τροπολογία. Δυστυχώς γι' αυτόν, η πλειοψηφία απέκλεισε και αυτό το ενδεχόμενο. Ήταν η τρίτη κατά σειράν ήττα της κυβέρνησης.

Κόμμα Brexit το Συντηρητικό κόμμα

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης -το είπαν επανειλημμένα οι βουλευτές της- δεν εμπιστεύονται έναν πρωθυπουργό που ψεύδεται συστηματικά, που με κυνισμό αναιρεί προηγούμενες αποφάσεις του και που πάτησε επί πτωμάτων προκειμένου να πάρει την πρωθυπουργία, με τις ψήφους 90.000 φανατικών μελών του κόμματός του.

Με βάση τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση έπρεπε να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, μεταφραζόμενη σε 427 ψήφους. Ομως η τροπολογία του Μπόρις Τζόνσον ψηφίστηκε μόνο από 298 συντηρητικούς βουλευτές. Το Εργατικό Κόμμα απείχε.

Ο αριθμός είναι πολύ μακριά από τον απαιτούμενο αριθμό των 2/3. Άλλο ένα χαστούκι της Βουλής στον πρωθυπουργό. Τρεις ήττες σε δύο ημέρες δεν έχει ξανασυμβεί στη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι βουλευτές καταψήφισαν την τροπολογία των εκλογών όχι από φόβο αλλά από πατριωτικό καθήκον για να αποκλειστεί οποιαδήποτε αντισυνταγματική απόπειρα των φανατικών Βrexiters που έχουν καταλάβει την Ντάουνινγκ Στριτ.

Όπως πολύ σωστά το θέτουν οι αναλυτές, το Συντηρητικό Κόμμα υπό τον Μπόρις Τζόνσον κατέληξε να είναι κόμμα Brexit.

Η κυβέρνηση παραιτήθηκε από την προσπάθεια να σταματήσει το νομοσχέδιο για την παράταση της προθεσμίας για το Brexit

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις προσπάθειες στην άνω βουλή του κοινοβουλίου να μπλοκάρει ένα νόμο που έχει στόχο να εμποδίσει τη χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Η κίνηση άνοιξε τον δρόμο για να απαιτηθεί από τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ μια τρίμηνη παράταση της προθεσμίας για το Brexit, αν δεν καταφέρει να επιτύχει την επαναδιαπραγμάτευση της μεταβατικής συμφωνίας με την ΕΕ, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Μέλη του Συντηρητικού Κόμματος στην άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου έχουν καταθέσει σειρά τροπολογιών, σε μια απόπειρα να εξαντλήσουν τον χρόνο που είναι αφιερωμένος στο νομοσχέδιο για την παράταση της προθεσμίας για το Brexit και να το εμποδίσουν να υιοθετηθεί, πριν το κοινοβούλιο αναστείλει τις εργασίες του τη Δευτέρα.

Όμως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η κυβέρνηση στην άνω βουλή, τη Βουλή των Λόρδων, ανακοίνωσε πως παύει να αντιτίθεται στη νομοθεσία.

Ο Ρίτσαρντ Νιούμπι, ένα αντιπολιτευόμενο μέλος της Βουλής των Λόρδων, ο οποίος είχε φέρει το πάπλωμά του στο κοινοβούλιο έτοιμος για να περάσει εκεί τη νύκτα συζητώντας τον νόμο, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση έπαψε να αντιτίθεται αφού υπέστη μεγάλες ήττες σε μερικές από τις προτεινόμενες τροπολογίες.

«Αυτοί στην άλλη πλευρά αντιλήφθηκαν πως αυτό ήταν πιο βλακώδες απ' ό,τι συνήθως και πως φαίνονται βλάκες και πως είναι ανάγκη να βρούμε έναν τρόπο για να προχωρήσουμε», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC.

Παραιτήθηκε ο αδελφός του Μπόρις Τζόνσον

Ο Τζο Τζόνσον, αδελφός του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, παραιτείται από την θέση του υφυπουργού και από την βουλευτική του έδρα επικαλούμενος σύγκρουση ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον.

«Ηταν τιμή μου που εκπροσώπησα το Ορπινγκτον επί εννέα χρόνια και που υπηρέτησα ως υπουργός υπό τρεις πρωθυπουργούς», δήλωσε ο Τζο Τζόνσον.

«Τις τελευταίες εβδομάδες βρέθηκα διχασμένος ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον - είναι μία ανεπίλυτη πιεστική κατάσταση και είναι η στιγμή για άλλους να αναλάβουν τους ρόλους μου ως βουλευτή και υπουργού».

Πηγές: DW, ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v