Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Τόρις ζητούν να μη διαγραφούν οι αντάρτες

Μία ομάδα 100 Συντηρητικών της μετριοπαθούς ομάδας του κόμματος «Ένα Έθνος» υπέγραψαν επιστολή που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας του να ανατρέψει την απόφασή του να διαγράψει τους 21 αντάρτες βουλευτές.

Βρετανία: Τόρις ζητούν να μη διαγραφούν οι αντάρτες

Ανησυχίες και δυσαρέσκεια εκφράζονται στο κόμμα των Συντηρητικών για τους χειρισμούς που αφορούν τη διαγραφή των 21 «ανταρτών» βουλευτών, ως συνέπεια της απόφασής τους να μη στηρίξουν την κυβέρνηση στις ψηφοφορίες επί του νομοσχεδίου που προβλέπει την αναβολή του Brexit και τον αποκλεισμό μίας εξόδου χωρίς συμφωνία.

Βουλευτές του κόμματος υποστηρίζουν ότι οι Τόρις δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν σε εκλογές χωρίς μία διευρυμένη βάση ψηφοφόρων και εκπροσώπων από όλες τις πλευρές και ζητούν από την Ντάουνινγκ Στριτ να επανεξετάσει γρήγορα το ζήτημα της διαγραφής. Μία ομάδα περίπου 100 Συντηρητικών της μετριοπαθούς ομάδας του κόμματος «Ένα Έθνος» υπέγραψαν επιστολή που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας του να ανατρέψει την απόφασή του να διαγράψει τους 21 αντάρτες βουλευτές.

Οι βουλευτές που διαγράφηκαν δεν θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα με το Συντηρητικό κόμμα σε περίπτωση εκλογών, ενώ, όπως άφησαν να διαφανεί, οι τρεις πρώην υπουργοί Φίλιπ Χάμοντ, Ντέιβιντ Γκοκ και Ρόρι Στιούαρτ αναμένεται να θέσουν υποψηφιότητα ως «ανεξάρτητοι Συντηρητικοί». Δυσαρέσκεια στο κυβερνών κόμμα επικρατεί και γύρω από τον ρόλο του ανώτερου πολιτικού συμβούλου του πρωθυπουργού, του Ντόμινικ Κάμινγκς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Μπόρις Τζόνσον με τους αντάρτες βουλευτές, πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο.

Δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο κάνουν λόγο για προσπάθεια του Κάμινγκς να σαμποτάρει ένα συμβιβαστικό σχέδιο που έθεσαν κατά τη συνάντηση οι αντάρτες βουλευτές, προτείνοντας στην κυβέρνηση να ορίσει μία ημερομηνία για την ψηφοφορία των βουλευτών στο νομοσχέδιο που αποκλείει το Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά μετά την ευρωπαϊκή Σύνοδο του Οκτωβρίου.

Ετσι οι βουλευτές θα είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν πώς διαμορφώνεται το διαπραγματευτικό σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον και μετά να ψηφίσουν εάν χρειάζεται επιπλέον παράταση στις διαπραγματεύσεις. Σχετική πρόταση, που παρουσιάστηκε στη συνάντηση από τον πρώην υπουργό Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ, δέχθηκε έντονες λεκτικές επιθέσεις από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v