Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Με 7 ψήφους υπέρ και 3 κατά οι αξιωματούχοι της Fed μείωσαν για δεύτερη φορά φέτος τα επιτόκια. Διχασμένοι για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής. Προειδοποιούν για «αβεβαιότητες» από τις διεθνείς εξελίξεις. Στο 1,5% βλέπουν τον πληθωρισμό το 2019. Νύξεις Πάουελ για ποσοτική χαλάρωση.

H Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 1,75% με 2% την Τετάρτη από 2% με 2,25%, αλλά δεν έστειλε ξεκάθαρο σήμα για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής. Η απόφαση λήφθηκε με 7 ψήφους υπέρ και 3 κατά δείχνοντας τον διχασμό στους κόλπους της FED. Πρόκειται, πάντως, για τη δεύτερη μείωση επιτοκίου εντός του 2019.

Παράλληλα, η Fed διεύρυνε το spread ανάμεσα στο επιτόκιο που πληρώνει τις τράπεζες για την πλεονάζουσα ρευστότητα και του επιπέδου στο οποίο βρίσκεται το βασικό επιτόκιο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στις αγορές χρήματος και την ανάγκασαν να παρέμβει με ενέσεις ρευστότητας. 

Αν και η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, η Fed σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι μειώνει τα επιτόκια «λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις των διεθνών εξελίξεων στο οικονομικό outlook, καθώς και τις ασθενείς πληθωριστικές πιέσεις».

Στην ανακοίνωση η Fed επισημαίνει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχιστεί η ανάπτυξη, αλλά προειδοποιεί ωστόσο για «αβεβαιότητες» στο outlook και υπόσχεται να «αναλάβει την κατάλληλη δράση» για να συντηρήσει την οικονομική επέκταση. 

Ο διχασμός στο εσωτερικό της κεντρικής τράπεζας αποτυπώνεται και στις προβλέψεις των αξιωματούχων για την τροχιά που θα ακολουθήσουν τα επιτόκια. Με βάση τη μέση πρόβλεψη τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα στο τρέχον επίπεδο ως το 2020. Ωστόσο, επτά από τους 17 αξιωματούχους βλέπουν μια ακόμα μείωση εντός του 2019. Στον αντίποδα, πέντε αξιωματούχοι βλέπουν άνοδο των επιτοκίων στο τέλος του έτους. 

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία, η Fed προβλέπει πλέον ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,2% φέτος, οριακά υψηλότερα σε σχέση με πριν, ενώ το ποσοστό της ανεργίας θα βρίσκεται στο 3,7% ως και το 2020. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να κινηθεί στο 1,5%, προτού αυξηθεί στο 1,9% την επόμενη χρονιά. 

Νύξεις Πάουελ για ποσοτική χαλάρωση

Στo ενδεχόμενο η Fed να χρειαστεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη του ισολογισμού της για να προσφέρει ρευστότητα στις αγορές αναφέρθηκε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο κ. Πάουελ τόνισε πως η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές και θα αξιολογεί τις επιπτώσεις όσον αφορά το κατάλληλο επίπεδο των αποθεμάτων. «Και θα εξετάσουμε το ερώτημα για το πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να συνεχίσουμε την οργανική ανάπτυξη του ισολογισμού» υπογράμμισε.

«Για το ορατό μέλλον, θα έχουμε το νου μας στο να κάνουμε ότι κάναμε τις τελευταίες δύο ημέρες, αυτές τις προσωρινές παρεμβάσεις στις αγορές. Αυτό θα είναι το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσουμε. Και το ερώτημα θα είναι, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του τριμήνου, καθώς θα μαθαίνουμε περισσότερα, πόσο από όλο αυτό σχετίζεται πραγματικά με το επίπεδο των αποθεμάτων» διευκρίνισε.

Ωστόσο, ο κ. Πάουελ τόνισε ότι η Fed είναι πιο πιθανό να επιστρέψει σε εκτεταμένες αγορές στοιχείων ενεργητικού στο ενδεχόμενο σοβαρής οικονομικής κάμψης. Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι πιστεύει πως η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με ήπιες προσαρμογές στο επίπεδο των επιτοκίων.

Υπογράμμισε πως η Fed είναι προετοιμασμένη να γίνει πιο «επιθετική» αν η οικονομία αποδυναμωθεί περαιτέρω, αλλά πρόσθεσε πως δεν θεωρεί ότι θα μειώσει τα επιτόκια σε αρνητικό επίπεδο.

Βαριές κουβέντες από Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε με σκληρά λόγια τον επικεφαλής της Fed αμέσως μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. 

«Ο Τζέι Πάουελ και η Fed απέτυχαν για μια ακόμη φορά. Δεν έχουν κότσια, δεν έχουν μυαλό, δεν έχουν όραμα» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Τραμπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v