Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Παράνομη η αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου

Παραίτηση Τζόνσον, εκλογές και να βγει από το τραπέζι το Brexit χωρίς συμφωνία, ζητάει η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αύριο ανοίγει η Βουλή των Κοινοτήτων. Δεν σχολιάζει η Κομισιόν. Ανοδικά η στερλίνα.

Βρετανία: Παράνομη η αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε σήμερα ότι  η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες πριν από το Brexit ήταν παράνομη.

Ενέκρινε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει γιατί ήταν απαραίτητο να σταματήσει η λειτουργία του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες.

Σημείωσε επίσης ότι η αναστολή συνέβη σε αρκετά ασυνήθιστες συνθήκες, καθώς και ότι οι δικαστές του έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις.

Όπως σημειώνει το Reuters, το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε πως ο δικηγόρος του Μπόρις Τζόνσον έχει ενημερώσει ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση-ορόσημο για την πορεία του Brexit ήταν ομόφωνη. 

Η βρετανική λίρα ενισχύεται 0,15% και αλλάζει χέρια στο $1,2450.

Ο Τζόνσον δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει ότι χρειαζόταν τη διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου για να προετοιμάσει και να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στο τέλος του Ιουλίου.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να αναστέλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για τον λόγο αυτόν. Επιπλέον, το βρετανικό κοινοβούλιο διακόπτει τη λειτουργία του για λίγες εβδομάδες τον Σεπτέμβριο, όταν διεξάγονται τα ετήσια συνέδρια των πολιτικών κομμάτων.

Αλλά η διακοπή αυτή, κυρίως εξαιτίας της χρονικής της διάρκειας, έχει προκαλέσει αγανάκτηση στην πατρίδα του κοινοβουλευτισμού, προκαλώντας διαδηλώσεις και προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Κόρμπιν: Εκλογές και συμμόρφωση με τον νόμο

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε να υπάρξει συμμόρφωση με τον νόμο, να βγει από το τραπέζι η περίπτωση του Brexit χωρίς συμφωνία και να γίνουν εκλογές για νέα κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου καλωσόρισε την ετυμηγορία και δήλωσε ότι το κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τις εργασίες του αύριο Τετάρτη, στις 13:30΄ ώρα Ελλάδος.

Κομισιόν: Η βρετανική κυβέρνηση παραμένει ο συνομιλητής της ΕΕ για το Brexit

Δεν θα σχολιάσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση παραμένει ο συνομιλητής της ΕΕ για τις συνομιλίες του Brexit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v