Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Εκκληση των Δημοκρατικών να προσέλθουν κι άλλοι μάρτυρες

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται το τηλεφώνημα του Τραμπ στον Ουκρανό ομόλογό του, στις 25 Ιουλίου, για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις εκλογές. Σε αυτό φαίνεται να ζήτησε ανάμειξή του στις αμερικανικές εκλογές του 2020.

ΗΠΑ: Εκκληση των Δημοκρατικών να προσέλθουν κι άλλοι μάρτυρες

Οι Δημοκρατικοί παροτρύνουν ανθρώπους που ίσως έχουν περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να πείσει την Ουκρανία για να ερευνήσει τον πολιτικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν, να προσέλθουν και να ενημερώσουν, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος δίνει μάχη για να συγκρατήσει την πτώση του εξαιτίας του σκανδάλου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στην έκθεση του πληροφοριοδότη η οποία δημοσιεύθηκε χθες, αναφέρεται ότι ο Τραμπ όχι μόνο έκανε κατάχρηση της θέσης του στην προσπάθειά του να ζητήσει την ανάμειξη της Ουκρανίας στις αμερικανικές εκλογές του 2020, αλλά ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να «κλείσει» τα στοιχεία της αναφοράς.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται το τηλεφώνημα του Τραμπ στον Ουκρανό ομόλογό του, στις 25 Ιουλίου, για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις εκλογές.

Σε αυτό, σύμφωνα με την περίληψη που δημοσίευσε η κυβέρνηση Τραμπ, την Τετάρτη, φαίνεται να έχει ζητήσει από τον Ουκρανό να ερευνήσει τον Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ, που δούλευε για ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου κάποια χρόνια.

Ο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρος, είναι κορυφαίος υποψήφιος στην κούρσα των Δημοκρατικών όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Καταγγελία πληροφοριοδότη για Τραμπ: Με τη δύναμή του ζητά ανάμειξη στις εκλογές

Καταγγελία πληροφοριοδότη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής υποστηρίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί τη δύναμή του για «να  ζητήσει ανάμειξη» από ξένη χώρα στις αμερικανικές εκλογές του 2020.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, η αναθεωρημένη καταγγελία συζητείται σε ακρόαση από την Επιτροπή την Πέμπτη, ενώ έρχεται αφότου ο Λευκός Οίκος κυκλοφόρησε περίληψη της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Τραμπ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Σε αυτή φέρεται να έχει ασκήσει πιέσεις στον τελευταίο για να ξεκινήσει επίσημη έρευνα στον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ.

Ο πληροφοριοδότης λέει στην καταγγελία ότι δεν ήταν άμεσος μάρτυρας των γεγονότων, αλλά ότι έχει λάβει πληροφορίες από αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Στο έγγραφο των εννέα σελίδων, αναφέρεται επίσης ότι ο προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι είναι «κεντρική φιγούρα» στην προσπάθεια του Τραμπ, ενώ και ο Γενικός Εισαγγελέας William Barr «εμφανίζεται να εμπλέκεται επίσης».

«Στο πλαίσιο των επίσημων καθηκόντων μου, πληροφορήθηκα από πολλούς υπευθύνους της αμερικανικής κυβέρνησης πως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιούσε τις δυνατότητες του λειτουργήματός του για να ζητήσει την ανάμιξη μιας ξένης χώρας στις εκλογές του 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες», εξηγεί σ' αυτό το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 12 Αυγούστου 2019.

«Στη διάρκεια των ημερών που ακολούθησαν το τηλεφώνημα, έμαθα από πολλούς αμερικανούς υπευθύνους πως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου παρενέβησαν για να 'κλειδώσουν' όλα τα αρχεία που συνδέονται με το τηλεφώνημα», συνεχίζει.

«Υπεύθυνοι του Λευκού Οίκου μου αφηγήθηκαν πως 'διατάχθηκαν' από τους δικηγόρους του Λευκού Οίκου να αποσύρουν την ηλεκτρονική καταγραφή του τηλεφωνήματος από το σύστημα πληροφορικής στο οποίο τέτοιες καταγραφές διατηρούνται συνήθως», υποστηρίζει ο μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος.

«Η καταγραφή μεταφέρθηκε σ' ένα ξεχωριστό ηλεκτρονικό σύστημα που συνήθως χρησιμοποιείται για να διατηρηθούν και να χειραγωγηθούν διαβαθμισμένες πληροφορίες ιδιαίτερα ευαίσθητης φύσης», συνεχίζει.

«Αυτές οι πράξεις κατέδειξαν, κατ' εμέ, ότι οι υπεύθυνοι του Λευκού Οίκου αντιλαμβάνονταν τη σοβαρότητα αυτού που συνέβη στη διάρκεια αυτού του τηλεφωνήματος», υπογραμμίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v