Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Το ανώτατο εμπορικό σώμα των ΗΠΑ μπορεί να δημοσιεύσει την Τετάρτη λίστα με ευρωπαϊκά αγαθά στα οποία μπορεί να επιβληθούν νέοι δασμοί, μετά την απόφαση του Π.Ο.Ε. για την υπόθεση της Airbus.

Δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Oι ΗΠΑ κινούνται προς την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά αγαθά ακόμα και στα μέσα του μήνα μετά το αίτημα για επισπευμένη συνάντηση του ανώτατου οργάνου επίλυσης διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στα μέσα Οκτωβρίου, ανέφεραν στο Reuters τρεις καλά πληροφορημένες πηγές. 

Εν τω μεταξύ, το ανώτατο εμπορικό σώμα των ΗΠΑ μπορεί να δημοσιεύσει την Τετάρτη λίστα με ευρωπαϊκά αγαθά στα οποία μπορεί να επιβληθούν νέοι δασμοί, μετά την απόφαση του Π.Ο.Ε. για την υπόθεση της Airbus. 

Συγκεκριμένα, ο Π.Ο.Ε. αναγνώρισε στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ το δικαίωμα να επιβάλλει δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά για την σύμφωνα με τον οργανισμό παράνομη επιδότηση της Airbus από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ΗΠΑ είχαν καταθέσει ένσταση για πρώτη φορά το 2004 σχετικά με την εξέλιξη των αεροσκαφών A350 και Α380.

Ο οργανισμός αποφάνθηκε ότι η Airbus «πλήρωσε χαμηλότερο επιτόκιο για το A350XWB LA/MSF από αυτό που ήταν διαθέσιμο στην αγορά». Έκρινε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποτύχει να «λάβει τα κατάλληλα βήματα για να άρει τις δυσμενείς συνέπειες ή να διακόψει την επιδότηση».

Η απόφαση του Π.Ο.Ε. προσθέτει πως οι ΗΠΑ υπέστησαν σημαντικές απώλειες στις πωλήσεις στην αγορά των αεροσκαφών μεγάλου μεγέθους.

Οι ΗΠΑ πρέπει να ζητήσουν την άδεια του σώματος επίλυσης διαφορών του Π.Ο.Ε. προτού επιβάλλουν δασμούς και να προβούν σε σχετική ειδοποίηση δέκα ημερολογιακές ημέρες πριν τη συνάντηση του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα του Π.Ο.Ε. μπορεί να συνεδριάσει από τις 14 Οκτωβρίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v