Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ τουρκικών βομβαρδισμών στη Συρία

Τουρκικά μαχητικά πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές στη Συρία. Τουλάχιστον έντεκα νεκροί ως τώρα. Χτύπημα σε τουρκική πόλη από τους Κούρδους. Kακή ιδέα η επίθεση λέει ο Τραμπ.

Μπαράζ τουρκικών βομβαρδισμών στη Συρία

Την έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι στόχος είναι η εξουδετέρωση του «διαδρόμου τρομοκρατίας» στα νότια τουρκικά σύνορα και η επαναφορά της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η επέμβαση θα επιτρέψει στους Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ υπογράμμισε πως η Τουρκία θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα σώσει την περιοχή από την τρομοκρατία.

Το CNN Turk μετέδωσε ότι ισχυρές εκρήξεις ταρακούνησαν την Τετάρτη τη βορειοανατολική συριακή πόλη Ρας αλ Άιν, η οποία βρίσκεται απέναντι από την τουρκική πόλη Τσεϊλανπινάρ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μαχητικά αεροσκάφη πέρασαν πάνω από την πόλη, ενώ καπνοί έβγαιναν από κτίρια. 

Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι η έναρξη της τουρκικής επέμβασης ξεκίνησε με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ενώ θα υπάρξει και υποστήριξη από δυνάμεις του πυροβολικού. 

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι εκρήξεις ακούστηκαν και στην πόλη Τελ Αμπιάντ και οι κάτοικοι τράπηκαν μαζικά σε φυγή. 

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 11 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 8 αμάχων, σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία.

Μεταξύ των θυμάτων, δύο σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού ενάντια στην πόλη Καμισλί, μια πόλη ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως Κούρδοι, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε  στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για να ενημερωθεί σχετικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

Χτύπημα σε τουρκική πόλη

Δύο βλήματα όλμου χτύπησαν την τουρκική συνοριακή πόλη Τσεϊλανπινάρ, αλλά δεν υπήρξαν θύματα, σύμφωνα με το πρακτορείο NTV λίγο μετά την έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία. 

Eν τω μεταξύ, έξι ρουκέτες που ερρίφθησαν από το Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας έπεσαν στο κέντρο της τουρκικής συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

Νωρίτερα σήμερα οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κάλεσαν σε «γενική κινητοποίηση για τρεις ημέρες», για να αντιμετωπιστεί η απειλή μιας επίθεσης από τη γειτονική Τουρκία, καλώντας «σε αντίσταση» τους κατοίκους της βορειοανατολικής Συρίας.

«Κηρύσσουμε κατάσταση γενικής κινητοποίησης για τρεις ημέρες στη βορειοανατολική Συρία», αναφέρουν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας σε ανακοίνωσή τους. «Καλούμε όλες τις συνιστώσες του λαού μας να κατευθυνθούν προς τη μεθοριακή ζώνη (...) για να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρξει αντίσταση αυτή την ευαίσθητη ιστορική στιγμή», προστίθεται στην ανακοίνωση των κουρδικών αρχών.

«Δείχνοντας» τις ΗΠΑ, τον μεγάλο σύμμαχό τους, αλλά και τον ΟΗΕ, τη Ρωσία ή ακόμη την ΕΕ, στην ανακοίνωσή τους οι κουρδικές αρχές τούς επιρρίπτουν «όλη την ευθύνη» στην περίπτωση μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής στην περιοχή τους.

Η σύμμαχος της Ουάσινγκτον στον πόλεμο κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η κύρια κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), θεωρείται από την Άγκυρα «τρομοκρατική» οργάνωση.

Σύγκλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών αύριο Πέμπτη, ανέφεραν διπλωμάτες, έπειτα από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, τόνισαν οι διπλωμάτες.

Τραμπ: Κακή ιδέα η επίθεση στη Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία για την επίθεση στη Συρία, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρησή της είναι «κακή ιδέα», την οποία δεν στηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες.

«Σήμερα το πρωί, η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στη Συρία. Οι ΗΠΑ δεν επιδοκιμάζουν αυτήν την επίθεση και το κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι αυτή η επιχείρηση είναι μια κακή ιδέα» αναφέρει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό, τις θρησκευτικές μειονότητες, μεταξύ αυτών τους Χριστιανούς, και να διασφαλίσει ότι δεν θα εκτυλιχτεί καμία ανθρωπιστική κρίση, και εμείς κρατάμε αυτή τη δέσμευση» προσθέτει.

Νωρίτερα, την Τετάρτη, με μια σειρά tweets, ο Τραμπ υπεραμύνθηκε εκ νέου της στρατηγικής του στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ, γράφει, «ξόδεψαν 8 τρισεκατομμύρια δολάρια πολεμώντας και αστυνομεύοντας τη Μέση Ανατολή. Εκατοντάδες από τους σπουδαίους στρατιώτες μας σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν βαριά. Εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την άλλη πλευρά. Το να πάμε στη Μέση Ανατολή ήταν η χειρότερη απόφαση που ελήφθη ποτέ στην ιστορία της πατρίδας μας».

«Πήγαμε σε πόλεμο υπό μια λάθος και τώρα διαψευσμένη υποψία για όπλα μαζικής καταστροφής. Δεν υπήρχαν. Τώρα αργά και προσεκτικά φέρνουμε τους σπουδαίους στρατιώτες μας στο σπίτι. Η προσοχή μας είναι στη μεγάλη εικόνα. Οι ΗΠΑ είναι πιο μεγάλες από ποτέ», καταλήγει.

Ιδιαίτερα ανήσυχος ο Μακρόν

O Εμανουέλ Μακρόν, «ιδιαίτερα ανήσυχος» από την προοπτική μιας επικείμενης επίθεσης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, συνάντησε χθες, Τρίτη, την Τζιχάν 'Αχμεντ, την εκπρόσωπο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS) για να εκφράσει την αλληλεγγύη της Γαλλίας στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Η ιδέα είναι να φανεί ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) διότι είναι βασικοί εταίροι στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους, ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πιθανότητα μιας τουρκικής επιχείρησης στη Συρία και ότι θα περάσουν αυτά τα μηνύματα απευθείας στις τουρκικές αρχές», εξήγησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συνεργάτες του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Ο Πούτιν κάλεσε τον Ερντογάν να σταθμίσει την κατάσταση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς.

«Συνεχίσθηκε η ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που σχετίζονται με την Συρία, λαμβάνοντας υπ'όψιν τις συμφωνίες που επετεύχθησαν τον Σεπτέμβριο στην Άγκυρα κατά την διάρκεια της συνάντησης των ηγετών των εγγυητριών χωρών που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές διαδικασίες της Αστάνα. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια που ανακοίνωσε η Τουρκία για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους Τούρκους εταίρους να σταθμίσουν λεπτομερώς την κατάσταση, ώστε να μην βλάψουν τις κοινές προσπάθειες για την διευθέτηση της συριακής κρίσης», αναφέρεται την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v