Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολο και πιο διχασμένη η Fed για τα επιτόκια

Oι αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν ανησυχία για τα ρίσκα από την εμπορική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ τον Σεπτέμβριο. Συζήτησαν για αύξηση του ισολογισμού χωρίς την εφαρμογή νέου QE.

Ολο και πιο διχασμένη η Fed για τα επιτόκια

Η πλειονότητα των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τάχθηκαν υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων των Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, αλλά εμφανίζονται όλο και πιο διχασμένοι όσον αφορά την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει από εδώ και πέρα η νομισματική πολιτική.

Τα πρακτικά δείχνουν ακόμα ότι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας συμφώνησαν ότι θα πρέπει σύντονα να συζητήσουν αν θα αυξήσουν το μέγεθος του ισολογισμού, μετά την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά repos.

Yπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, οι κεντρικοί τραπεζίτες αποφάσεις με 7 ψήφους υπέρ και 3 κατά να μειώσουν τα επιτόκια κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,75%.«Οι περισσότεροι αξιωματούχοι πίστευαν ότι μια μείωση 25 μονάδων βάσης στα παρεμβατικά επιτόκια θα είναι κατάλληλη» ανέφερε η Fed στα πρακτικά.

Αλλά το σημείο αυτό ήταν το μόνο στο οποίο υπήρχε συναίνεση. Αν και όλοι εξέφρασαν ανησυχίες για τα ρίσκα που απορρέουν από την εμπορική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, είχαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία.

Αρκετοί αξιωματούχοι έκριναν πως η Fed θα έπρεπε να μειώσει τώρα τα επιτόκια ώστε να προφυλαχτεί απέναντι στα ρίσκα, ενώ άλλοι τόνισαν πως το οικονομικό οutlook δεν δικαιολογεί μείωση επιτοκίων.

«Υποστήριξαν ότι οι βασικές αβεβαιότητες δεν θα επιλύονταν σύντομα. Επιπλέον, καθώς δεν πίστευαν ότι οι αβεβαιότητες αυτές θα εκτροχίαζαν την επέκταση, δεν θεωρούσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω νομισματική χαλάρωση στην παρούσα φάση» επισημαίνεται στα πρακτικά.

Όπως μεταδίδει το Reuters, διάφοροι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι τα στατιστικά μοντέλα δείχνουν ότι η πιθανότητα ύφεσης μεσοπρόθεσμα έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και κάποιοι προειδοποίησαν ότι η αγορά εργασίας ίσως ήταν λιγότερο ισχυρή το 2019 από ότι αναμενόταν προηγουμένως.

Τα μέλη της FOMC συζήτησαν στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και τη μεταβλητότητα στην αγορά repos. Στις 17 Σεπτεμβρίου τα επιτόκια στην αγορά repos των $2,2 τρισ. εκτοξεύτηκαν στο 10%, επίπεδο που δεν έχουν αγγίξει από το 2008.

Για να καθησυχάσει τις αγορές, η κεντρική τράπεζα έχει πραγματοποιήσει «ενέσεις» ρευστότητας με δημοπρασίες repos. Αλλά ορισμένοι επενδυτές και πρώην αξιωματούχοι της Fed έχουν ταχθεί υπέρ της χρήσης ενός πιο μόνιμου εργαλείου, όπως η επέκταση του ισολογισμού.

Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου τα μέλη της FOMC συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη του ισολογισμού θα πρέπει να διαφοροποιηθεί από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v