Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μονοπάτι» προς συμφωνία βλέπουν Τζόνσον και Βαράντκαρ

Άνοδο 0,5% έναντι του δολαρίου σημειώνει η στερλίνα μετά το κοινό ανακοινωθέν των δύο ηγετών που αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα συμφωνίας για το Brexit. Πάνω από 70.000 θέσεις εργασίας θα κοστίσει στην Ιρλανδία ένα άτακτο Brexit.

«Μονοπάτι» προς συμφωνία βλέπουν Τζόνσον και Βαράντκαρ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Ιρλανδός ομόλογός του ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι βλέπουν περιθώρια να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit, οδηγώντας τη στερλίνα σε ισχυρή άνοδο. 

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν την Πέμπτη για περαιτέρω συνομιλίες για το Brexit.

Η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες είχαν εποικοδομητικές συνομιλίες και ότι και οι δύο συνεχίζουν να πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων. «Συμφώνησαν ότι μπορούν να δουν έναν μονοπάτι προς μια πιθανή συμφωνία» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Μετά την ανακοίνωση η στερλίνα ενισχύθηκε στο 1,226 έναντι του δολαρίου από 1,228 προηγουμένως, διευρύνοντας τα σημερινά κέρδη στο 0,5%.

Ιρλανδία: Το no deal Brexit θα στοίχιζε 73.000 θέσεις εργασίας

Η Ιρλανδία κινδυνεύει να απολέσει πάνω από 70.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια εάν βρεθεί αντιμέτωπη με «μη συντεταγμένο» Brexit χωρίς συμφωνία, προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα της χώρας στο τεύχος του τριμηνιαίου δελτίου της που κυκλοφόρησε σήμερα.

Στο δελτίο της τράπεζας, οι αναλυτές της κάνουν προβλέψεις για την πορεία της ιρλανδικής οικονομίας βάσει των δύο εναλλακτικών σεναρίων ως προς την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σε περίπτωση μη συντεταγμένου Brexit χωρίς συμφωνία, οι σημαντικότεροι δίαυλοι μέσω των οποίων θα τρωθεί η οικονομία θα είναι τα σοκ στη συναλλαγματική ισοτιμία, στο εμπόριο, στην κατανάλωση και στις επενδύσεις, που θα οδηγήσουν σε σημαντική επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών», επισημαίνεται.

Εάν η Βρετανία και η ΕΕ μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, προβλέπεται ότι το ιρλανδικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5% το 2019, 4,3% το 2020 και 3,9% το 2021. Ωστόσο, στην περίπτωση του λεγόμενου no-deal Brexit, η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας εκτιμά πως η ανάπτυξη θα περιοριστεί σε 4,7% το 2019, 0,8% το 2020 και 1,9% το 2021.

Κατά τους αναλυτές της τράπεζας, θα χαθούν 73.000 θέσεις εργασίας ως τα τέλη του 2021 σε περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Βάσει αυτού του σεναρίου, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 5,8% το 2020 και στο 6,9% το 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v