Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες απειλές Τραμπ σε Κούρδους και Αγκυρα

«Ερχονται μεγάλες κυρώσεις κατά της Τουρκίας» για τις επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία, τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι Κούρδοι ενδέχεται να απελευθερώνουν αιχμάλωτους μαχητές του ISIS «για να μας εμπλέξουν».

Νέες απειλές Τραμπ σε Κούρδους και Αγκυρα

Oι Κούρδοι στη βορειοανατολική Συρία μπορεί να απελευθερώνουν αιχμάλωτους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους «για να μας εμπλέξουν», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος τη Δευτέρα.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αυτούς τους τζιχαντιστές μπορεί «εύκολα να πιάσει εκ νέου η Τουρκία ή οι ευρωπαϊκές χώρες απ’ όπου προέρχονται». «Όμως, πρέπει να ενεργήσουν σύντομα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι «έρχονται μεγάλες κυρώσεις κατά της Τουρκίας» για τις επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.

Σε ίδια ανάρτησή του στο Twitter, διερωτάται: «Πιστεύει πραγματικά ο κόσμος ότι πρέπει να πάμε σε πόλεμο με το μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία; Οι ατελείωτοι πόλεμοι θα τελειώσουν!».

Οι κουρδικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι σχεδόν 800 συγγενείς των ξένων τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από έναν καταυλισμό εκτοπισμένων, κοντά στο πεδίο των μαχών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσθέτει: «Δεν πρόκειται να μπούμε σε ακόμη έναν πόλεμο ανάμεσα σε ανθρώπους που πολεμούν μεταξύ τους εδώ και 200 χρόνια. Η Ευρώπη είχε την ευκαιρία να πάρει τους φυλακισμένους ISIS, αλλά δεν ήθελε το κόστος. "Ασε τις ΗΠΑ να πληρώσουν", είπε (η ΕΕ)».

«Οι ίδιοι άνθρωποι που μας έφεραν στο χάος της Μέσης Ανατολής είναι οι άνθρωποι που θέλουν να μείνουν εκεί!», αναφέρει σε άλλη δημοσίευσή του.

Σε κουρδικές περιοχές μπήκαν τα στρατεύματα του Ασαντ

Συριακά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Δαμασκός με τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις στην περιοχή.

Συριακά κυβερνητικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν και στην Αΐν Ίσα, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην πρώτη γραμμή του εδάφους όπου οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επέμβαση από την περασμένη εβδομάδα.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν, όπως υποστήριξε, την είσοδο στην Αΐν Ίσα, όπου κάτοικοι καλωσορίζουν την άφιξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων.

Ο συριακός στρατός αναπτύχθηκε στην πόλη Τάμπκα, κοντά στη Ράκα, σύμφωνα με συριακά κρατικά ΜΜΕ, αποκαθιστώντας το 'πάτημα' του κράτους σε μια περιοχή όπου βρίσκεται ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα.

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 160.000 εκτοπισμένοι

Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον 160.000 ανθρώπων, γνωστοποίησε σήμερα, σε ένα δελτίο Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνοντας έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επαναλαμβάνει, στο δελτίο Τύπου, τη «μεγάλη ανησυχία του» σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης στη βόρεια Συρία.

Ο ίδιος «απευθύνει έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση και προτρέπει όλες τις πλευρές να επιλύσουν τα προβλήματά τους με ειρηνικό τρόπο».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζητάει επίσης από τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση να προστατεύονται οι άμαχοι.

Ο Γκουτέρες διατυπώνει φόβους μπροστά στο ενδεχόμενο να αφεθούν ελεύθεροι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Επιπλέον, ζητάει την απρόσκοπτη πρόσβαση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τουρκία: Οι Κούρδοι εκκένωσαν φυλακή από μαχητές ISIS

Οι Κούρδοι μαχητές YPG έχουν εκκενωσει μία φυλακή στην οποία κρατούνταν φυλακισμένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, σε περιοχή της Συρίας όπου η Αγκυρα κορυφώνει την επίθεσή της, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο Ακάρ δήλωσε ότι οι ΥPG έχουν εκκενώσει τη μόνη φυλακή για ISIS, στην οποία έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι τουρκικές δυνάμεις, στην προτεινόμενη περιοχή της «ασφαλούς ζώνης» και πως οι κρατούμενοι έχουν ήδη μετακινηθεί.

Ερντογάν: Θα εγκατασταθούν Αραβες στη Μάνμπιτζ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν νομίζει πως θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα στο Κομπάνι της Συρίας μετά την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων στα σύνορα και πρόσθεσε πως ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δείξει μια «θετική προσέγγιση».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από μια επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για την πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας και θα εγκαταστήσει εκεί Άραβες.

«Η συμφωνία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν να καθαρίσει η Μάνμπιτζ από τις τρομοκρατικές οργανώσεις μέσα σε 90 μέρες. Ωστόσο, πέρασε ένας χρόνος και η Μάνμπιτζ δεν έχει καθαρίσει», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

«Εμείς, ως Τουρκία, δεν θα πάμε στη Μάνμπιζ όταν θα έχει αδειάσει. Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτής της περιοχής, οι Αραβες, και οι φυλές που είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της θα πάνε εκεί. Η προσέγγισή μας σε αυτό είναι να εγκατασταθούν εκεί και να έχουν ασφάλεια», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης θετικό βήμα την κίνηση των ΗΠΑ να αποσύρουν περίπου 1.000 στρατιώτες από τη βόρεια Συρία.

Η Τουρκία δεν υποχωρεί από την επίθεση στη Συρία ό,τι και αν λέει ο καθένας, δήλωσε ο Ερντογάν, από το Αζερμπαϊτζάν, όπου βρίσκεται προκειμένου να παραστεί στην 7η Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Χωρών. 

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρηση μέχρι τέλους χωρίς να δίνουμε σημασία στις απειλές. Θα τελειώσουμε φυσικά τη δουλειά που ξεκινήσαμε. Η μάχη μας θα συνεχιστεί μέχρι να πετύχουμε την τελική νίκη», τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε επίσης κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Αραβικού Συνδέσμου για την κριτική κατά της τουρκικής επιχείρησης και ζήτησε διεθνή χρηματοδότηση για τα σχέδια της Αγκυρας όσον αφορά την «ασφαλή ζώνη» στη βορειοανατολική Συρία.

Στόλτενμπεργκ: Να διατηρήσουμε τα κέρδη κατά του ISIS

Η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία ρισκάρει την περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή, σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει πως η Αγκυρα θα ενεργήσει συγκρατημένα.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τα κέρδη που είχαμε κατά του κοινού εχθρού, του ISIS, η άμεση ανησυχία είναι να μην επιτραπεί στους τρομοκράτες που έχουν συλληφθεί να διαφύγουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ… Κινδυνεύουμε να υπονομεύσουμε την ενότητα που χρειαζόμαστε στη μάχη κατά του Νταές (Ισλαμικό Κράτος)», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v