Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 3% υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 3% το 2019, αντί για 3,2% που ανέμενε τον Ιούλιο, κυρίως λόγω των δυσμενών επιπτώσεων από τις παγκόσμιες εμπορικές τριβές.

Στο 3% υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το ΔΝΤ

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα θα επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση του 2008-2009, προειδοποίησε την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσθέτοντας ότι το outlook μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά, αν παραμείνουν ανεπίλυτες οι εμπορικές εντάσεις. 

Στο τελευταίο Word Economic Outlook, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 3% το 2019, αντί για 3,2% που ανέμενε τον Ιούλιο, κυρίως λόγω των δυσμενών επιπτώσεων από τις παγκόσμιες εμπορικές τριβές. 

Παράλληλα, το Ταμείο εκτιμά ότι έως το 2020 οι δασμοί που έχουν ανακοινωθεί θα έχουν περιορίσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,8%. 

Για το 2020, το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα αυξηθεί στο 3,4%, καθώς υπάρχουν προσδοκίες για βελτίωση των επιδόσεων στη Βραζιλία, στο Μεξικό, στη Ρωσία, στη Σαουδική Αραβία και στην Τουρκία.

 Το ΔΝΤ αναθεώρησε επίσης πτωτικά την πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος στο 2,4%, κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε ότι αφορά την Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 6,1% φέτος και 5,8% την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις ήταν αντίστοιχα 6,2% και 6%. 

Το ΔΝΤ αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του και για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2020, λόγω της κατάστασης στη Γερμανία, που επηρεάζεται ιδιαίτερα από την ένταση στο εμπόριο και τα προβλήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία της. Για την επόμενη χρονιά το Ταμείο αναμένει ανάπτυξη 1,4% για τις 19 χώρες της ευρωζώνης, ύστερα από ρυθμό ανάπτυξης 1,2% το 2019. Τον περασμένο Ιούλιο ανέμενε ρυθμό ανάπτυξης 1,6% το 2020 και 1,3% το 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v