Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ-Βρετανία συμφώνησαν σε όλα τα ανοικτά ζητήματα πλην ΦΠΑ

Τα μέρη κατέληξαν σε συμβιβασμούς στα ακανθώδη ζητήματα των τελωνειακών ελέγχων, της Βόρειας Ιρλανδίας και της τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων από βρετανικής πλευράς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Διαφωνεί το DUP της Β. Ιρλανδίας.

ΕΕ-Βρετανία συμφώνησαν σε όλα τα ανοικτά ζητήματα πλην ΦΠΑ

Οι διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα όσον αφορά το Brexit με μοναδική εξαίρεση τον ΦΠΑ, ενημέρωσε ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ τους πρεσβευτές των κρατών-μελών, ανέφεραν συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές.

Τα μέρη κατέληξαν σε συμβιβασμούς στα ακανθώδη ζητήματα των τελωνειακών ελέγχων, της Βόρειας Ιρλανδίας και της τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων από βρετανικής πλευράς σε πεδία όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες και η προστασία του περιβάλλοντος, διευκρίνισε ο Μπαρνιέ, κατά τις ίδιες πηγές.

Κατά την ενημέρωσή τους, ωστόσο, αρκετοί πρεσβευτές εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για να ελεγχθεί, να διορθωθεί και να οριστικοποιηθεί το όποιο νομικά δεσμευτικό κείμενο προκύπτει πριν από την έναρξη αργότερα σήμερα της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Εάν δεν τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία θα είναι δύσκολη η έγκρισή του από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, σημείωσαν.

Χθες το βράδυ ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως μια προσωρινή τεχνική συμφωνία για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη στις Βρυξέλλες και αναμένει μια «συνολική υποστήριξη» από την κυβέρνηση στο Λονδίνο.

«Οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί. Συναίνεση από τη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ ευρωπαίος αξιωματούχος.

Διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε ότι πράγματι έτσι συμβαίνει, με μόλις κάποιες συνομιλίες να εκκρεμούν για το καθεστώς του ΦΠΑ.

«Επιπλέον μια συνολική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν όλα», πρόσθεσε.

Το DUP δεν υποστηρίζει τη συμφωνία Τζόνσον και ΕΕ

To Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit που προτείνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η ΕΕ.

"Όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις προτάσεις που αφορούν την τελωνειακή ένωση και το ζήτημα της συναίνεσης, ενώ δεν είναι ξεκάθαρα και τα πράγματα [ούτε] αναφορικά με τον ΦΠΑ", ανακοίνωσαν η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νάιτζελ Ντοντς.

"Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια λογική συμφωνία που, θα λειτουργεί για τη Βόρεια Ιρλανδία και θα προστατεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου", τόνισαν.

Οπως τονίζουν οι Financial Times, ο πρωθυπουργός χρειάζεται την υποστήριξη του DUP για να είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία όσον αφορά τη νέα συμφωνία του Brexit.

Το DUP επιμένει ότι κάθε νέα συμφωνία πρέπει να εγκρίνεται από το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, με βάση την ιδέα που κατοχυρώνεται στην ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Τζόνσον: Πιθανή μια συμφωνία για το Brexit

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες στους κορυφαίους υπουργούς του ότι υπάρχει πιθανότητα επίτευξης μιας νέας συμφωνίας για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, δήλωσε εκπρόσωπός του.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που εκκρεμούν προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία, και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Ο πρωθυπουργός έκανε μια ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο σε σχέση με την πρόοδο στις εν εξελίξει συνομιλίες για το Brexit, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να εξασφαλιστεί μια καλή συμφωνία αλλά ακόμη δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο και ότι παραμένουν θέματα που εκκρεμούν», είπε ο εκπρόσωπος.

Μέρκελ: Χρειάζεται δουλειά για να κλείσει η συμφωνία του Brexit

Πρέπει ακόμα να βρεθούν λύσεις για το τελωνειακό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας για να επιτευχθεί μία συμφωνία για το Brexit, σημείωσε η Ανγκελα Μέρκελ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να συναντηθούν ξανά αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δείξει «ετοιμότητα να διαπραγματευτεί με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις».

«Υπήρξαν κινήσεις τις τελευταίες ημέρες, σημαντικές κινήσεις ... έτσι βρισκόμαστε σε ένα καλύτερο μονοπάτι από πριν, αλλά σήμερα πρέπει να μιλήσουμε πολύ καθαρά, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο στόχο», δήλωσε μιλώντας στη γερμανική Βουλή.

Μακρόν: Εχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το Brexit

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ελπίζει πως μια συμφωνία για το Brexit έχει οριστικοποιηθεί και πως αυτή μπορεί να υπογραφεί αύριο Πέμπτη.

«Θέλω να ελπίζω ότι μια συμφωνία οριστικοποιείται και ότι θα είμαστε σε θέση να την εγκρίνουμε αύριο» τόνισε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Μακρόν σε κοινή συνέντευξη τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Βρετανία: «Οχι» σε καθυστέρηση του Brexit πέρα από τις 31 Οκτωβρίου

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν σκέφτεται να αποδεχτεί καθυστέρηση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ πέρα από τις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για να διευθετηθούν οι απαραίτητες νομικές απαιτήσεις μίας συμφωνίας.

«Οχι, νομίζω ότι είναι σημαντικό να φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Μπάρκλεϊ σε κοινοβουλευτική επιτροπή, σύμφωνα με το Reuters.

Τουσκ: Οι βάσεις μιας συμφωνίας «είναι έτοιμες»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι βάσεις μιας συμφωνίας για το Brexit είναι "έτοιμες" και μπορεί να διαμορφωθούν μέσα στις επόμενες ώρες.

«Οι βάσεις μιας συμφωνίας είναι έτοιμες και, θεωρητικά, αύριο θα μπορούσαμε να επικυρώσουμε αυτή τη συμφωνία με τη Βρετανία», δήλωσε ο Τουσκ στους Πολωνούς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Θεωρητικά, σε επτά με οκτώ ώρες, όλα αναμένεται να είναι σαφή», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v