Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Brexit: Το DUP δεν υποστηρίζει τη συμφωνία Τζόνσον και ΕΕ

«Δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις προτάσεις για την τελωνειακή ένωση, ενώ δεν είναι ξεκάθαρα και τα πράγματα για τον ΦΠΑ», ανακοίνωσαν οι επικεφαλής του κόμματος. Ο Τζόνσον χρειάζεται το DUP, για να είναι σίγουρος ότι θα περάσει η συμφωνία από τη Βουλή.

Brexit: Το DUP δεν υποστηρίζει τη συμφωνία Τζόνσον και ΕΕ

To Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit που προτείνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η ΕΕ.

«Όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις προτάσεις που αφορούν την τελωνειακή ένωση και το ζήτημα της συναίνεσης, ενώ δεν είναι ξεκάθαρα και τα πράγματα αναφορικά με τον ΦΠΑ», ανακοίνωσαν η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νάιτζελ Ντοντς.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση, για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια λογική συμφωνία που θα λειτουργεί για τη Βόρεια Ιρλανδία και θα προστατεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισαν.

Οπως τονίζουν οι Financial Times, ο πρωθυπουργός χρειάζεται την υποστήριξη του DUP για να είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία όσον αφορά τη νέα συμφωνία του Brexit.

Το DUP επιμένει ότι κάθε νέα συμφωνία πρέπει να εγκρίνεται από το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, με βάση όσα κατοχυρώνονται στην ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Η στερλίνα υποχωρεί 0,4% και αλλάζει χέρια στο $1,2792.

Μέρκελ: Χρειάζεται δουλειά για να κλείσει η συμφωνία του Brexit

Πρέπει ακόμα να βρεθούν λύσεις για το τελωνειακό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας, για να επιτευχθεί μία συμφωνία για το Brexit, σημείωσε η Ανγκελα Μέρκελ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να συναντηθούν ξανά, αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δείξει «ετοιμότητα να διαπραγματευτεί με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις».

«Υπήρξαν κινήσεις τις τελευταίες ημέρες, σημαντικές κινήσεις... έτσι βρισκόμαστε σε ένα καλύτερο μονοπάτι από πριν, αλλά σήμερα πρέπει να μιλήσουμε πολύ καθαρά, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στον στόχο», δήλωσε μιλώντας στη γερμανική Βουλή.

Προειδοποίησε δε ότι οι συνομιλίες είναι περιπεπλεγμένες και ισοδυναμούν με «τον τετραγωνισμό του κύκλου», κυρίως σε ό,τι αφορά το στάτους της Βόρειας Ιρλανδίας. «Δεν μπορώ να σας πω με ποιον τρόπο θα τελειώσει αύριο η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής», πρόσθεσε.

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι σε κάθε περίπτωση «δεν θα επιτρέψουν την επανεμφάνιση του μίσους και της βίας» στην περιοχή αυτή εξαιτίας της επαναφοράς ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την υπόλοιπη Ιρλανδία, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΕΕ και Βρετανία συμφώνησαν σε όλα τα ανοικτά ζητήματα πλην ΦΠΑ

Οι διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα όσον αφορά το Brexit, με μοναδική εξαίρεση τον ΦΠΑ, ενημέρωσε ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ τους πρεσβευτές των κρατών-μελών, ανέφεραν συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές.

Τα μέρη κατέληξαν σε συμβιβασμούς στα ακανθώδη ζητήματα των τελωνειακών ελέγχων, της Βόρειας Ιρλανδίας και της τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων από βρετανικής πλευράς σε πεδία όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες και η προστασία του περιβάλλοντος, διευκρίνισε ο Μπαρνιέ, κατά τις ίδιες πηγές.

Κατά την ενημέρωσή τους, ωστόσο, αρκετοί πρεσβευτές εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για να ελεγχθεί, να διορθωθεί και να οριστικοποιηθεί το όποιο νομικά δεσμευτικό κείμενο προκύπτει πριν από την έναρξη, αργότερα σήμερα, της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v